În iunie, 966 de evenimente care au necesitat intervenţia ISU Neamț. Vezi statisticile


În luna iunie 2016, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ s-au produs 966 de evenimente care au necesitat intervenţia serviciilor profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă (în medie 32,2 pe zi), numărul evenimentelor la care s-a intervenit cu forţe specializate crescând cu 10,02% faţă de perioada similară din anul anterior, când s-au produs 878 de evenimente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

1

De asemenea, forţele noastre de intervenţie au mai fost solicitate în 38 de situaţii, la care însă nu s-a intervenit din diverse motive:

•echipajele au fost întoarse din drum, întrucât nu mai era necesară deplasarea acestora la locul evenimentului – 4 situaţii (3 la echipajele de stingere şi una la echipajele SMURD);
•echipajele au ajuns la locul evenimentului, însă nu au acţionat – 24 de situaţii (8 situaţii au fost rezolvate de SVSU, în celelalte 16 persoanele refuzând evaluarea medicală de specialitate);
•echipajele au ajuns la adresa indicată, dar au constatat că evenimentul nu s-a produs sau pacientul nu exista – 10 situaţii (4 la echipajele de stingere şi 6 la echipajele SMURD).

SITUAŢIA COMPARATIVĂ A SITUAŢIILOR DE URGENŢĂ

2

*Alte situaţii de urgenţã: misiuni pirotehnice, alunecãri de teren, fenomene meteo periculoase, înlãturarea efectelor inundaţiilor, avarii la utilitãţi publice etc.
** Asistenţã persoane: degajãri de persoane în urma exploziilor, prãbuşirii sau accidentelor de muncã şi rãmase blocate în apartament, ascensor, la înãlţime etc.
*** Acţiuni pentru protecţia comunitãţilor: asigurare mãsuri de apãrare împotriva incendiilor la accidente de circulaţie şi pe timpul desfãşurãrii de evenimente publice, protecţia mediului, salvãri de animale, activităţi de recunoaşteri în teren, exerciţii cu forţe şi mijloace în teren  etc.

În vederea reducerii timpului de răspuns la intervenţii, în scopul limitării pagubelor, participarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din judeţul Neamţ a înregistrat o creştere semnificativă, acestea acţionând singure sau în sprijinul forţelor profesioniste la 16 misiuni pentru stingerea incendiilor, stingerea unui incendiu de vegetaţie, 4 misiuni pentru salvări de animale, 40 de misiuni pentru limitarea sau înlăturarea efectelor inundaţiilor, 3 misiuni pentru asistenţa persoanelor, 3 misiuni pentru alte intervenţii, 14 misiuni de asigurare/supraveghere zonă, au participat la 3 exerciţii cu forţe şi mijloace în teren, 23 de recunoaşteri în teren, numărul intervenţiilor cu participarea acestora crescând cu 189,19%, de la 37 în 2015, la 107 în 2016.

Intervenţia la incendii

În luna iunie 2016, comparativ cu perioada similară a anului trecut, numărul de incendii produse în zona de competenţă a unităţii a scăzut cu 32,61%, de la 46 în 2015, la 31 (în medie 1,03/zi).

Cauzele probabile ale izbucnirii incendiilor (altele decât cele de vegetaţie), în judeţul Neamţ

3

În luna iunie 2016 incendiile nu au produs doar pagube materiale ci şi victime omeneşti (1 persoană a decedat), spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut când 3 persoane au fost rănite.

Repartiţia incendiilor pe tipuri de proprietăţi este următoarea:
2 incendii Domeniul privat român;
1 incendiu Domeniul public al statului, judeţului, localităţii;
28 incendii Proprietăţi individuale (gospodării, mij. transport şi terenuri în afara perimetrului gosp. cetăţeneşti

Incendii de vegetaţie uscată şi altele
(fără pagube materiale)

În luna iunie 2016, în zona de competenţă a inspectoratului au avut loc 3 astfel de evenimente (un incendiu în urma căruia a ars funinginea depusă pe interiorul coşului de fum şi două incendii de vegetaţie uscată), spre deosebire de anul anterior când au fost înregistrate 10 incendii de vegetaţie.

Intervenţia la descarcerare, prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă

Numărul solicitărilor pentru acordarea primului ajutor calificat, a asistenţei medicale de urgenţă sau pentru efectuarea operaţiunilor de descarcerare a fost în descreştere în luna iunie 2016, fiind executate 623 de misiuni spre deosebire de luna iunie 2015, când au fost executate 742 de misiuni.

Echipajele de descarcerare, prim ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă au executat misiuni pentru:
– acordarea primului ajutor calificat şi a asistenţei medicale de urgenţă – 617 misiuni;
– descarcerarea la accidente rutiere – 2 misiuni;
– asistenţa persoanelor blocate în apartamente – 1 misiune;
– asistenţa persoanelor căzute în locuri publice – 3 misiuni.

Persoane asistate de echipajele SMURD :

4

Asigurarea asistenţei medicale de urgenţă

5

Intervenţii pirotehnice

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Petrodava” al judeţului Neamţ a executat 9 misiuni, din care 7 misiuni de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul celui de-al doilea război mondial şi 2 misiuni de distrugere a muniţiei asanate, spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului anterior când au fost executate 11 misiuni pirotehnice.

PUBLICITATE