ISU Neamț: Patru incendii stinse miercuri și joi, 13-14 septembrie, de pompieri

Joi, 14.09.2017, la ora 21:01, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112”, despre producerea unui incendiu la un stog de fân în comuna Români, sat Goşmani. Pentru localizarea și stingerea incendiului s-au deplasat patru pompieri militari cu o autospecială de stingere din cadrul Detașamentului de Pompieri Piatra Neamţ, doi pompieri voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Români şi o autospecială de stingere din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Roznov.
În urma evenimentului au ars cca. 3000 kg fân. Soţia proprietarului a suferit un atac de panică, fiind asistată medical şi transportată la Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Roman de către un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean.
Împrejurarea determinantă a producerii incendiului a fost ,,folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Miercuri, 13.09.2017, la ora 10:41, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112”, despre producerea unui incendiu de vegetaţie uscată şi deşeuri menajere în municipiul Piatra Neamţ, str. Olteniei. Pentru localizarea și stingerea incendiului s-au deplasat doi pompieri militari cu o autospecială de stingere din cadrul Detaşamentului de pompieri Piatra Neamţ.
În urma evenimentului au ars cca. 100 mp vegetaţie uscată şi resturi vegetale.
Împrejurarea determinantă a producerii incendiului a fost ,,foc deschis în spaţii deschise”.

Miercuri, 13.09.2017, la ora 11:33, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112”, despre producerea unui incendiu de vegetaţie uscată în localitatea Sagna. Pentru localizarea și stingerea incendiului s-au deplasat cinci pompieri militari cu o autospecială de stingere din cadrul Detaşamentului de pompieri Roman.
În urma evenimentului au ars cca. 1000 mp vegetaţie uscată şi resturi vegetale.
Împrejurarea determinantă a producerii incendiului a fost ,,foc deschis în spaţii deschise”.

Joi, 14.09.2017, la ora 15:30, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112”, despre producerea unui incendiu de vegetaţie uscată şi gunoi menajer în municipiul Piatra Neamţ, str. Dimitrie Leonida. Pentru localizarea și stingerea incendiului s-au deplasat cinci pompieri militari cu o autospecială de stingere din cadrul Detaşamentului de pompieri Piatra Neamţ.
În urma evenimentului au ars cca. 10 mp vegetaţie uscată şi gunoi menajer.
Împrejurarea determinantă a producerii incendiului a fost ,,foc deschis în spaţii deschise”.

Utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor conduce adesea la arderi necontrolate, care produc pagube materiale însemnate sau chiar pierderi de vieți omenești.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire: 
• Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă; 
• Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi; 
• Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii; 
• Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
• Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control; 
• Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).

PUBLICITATE