ISU Neamț: Incendiu stins de pompieri la o locuinţă în localitatea Vînători-Neamţ

În această dimineaţă, la ora 05:34, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112”, despre producerea unui incendiu la o locuinţă în localitatea Vînători Neamţ.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La fața locului s-au deplasat treisprezece pompieri militari cu trei autospeciale de stingere și un echipaj cu o ambulanță SMURD(EPA) din cadrul Detașamentului de pompieri Tîrgu Neamţ şi doi voluntari din cadrul SVSU Vînători Neamţ. La momentul sosirii forțelor de intervenție, incendiul se manifesta violent la întreaga construcţie.

În urma evenimentului au ars: acoperişul locuinţei, pe o suprafaţă de cca. 100 mp, construit din astereală din lemn cu învelitoare din tablă, tavanul construit din lemn şi paiantă pe o suprafaţă de cca. 80 mp, obiecte de mobilier, obiecte electrocasnice(aragaz, maşină de spălat, frigider, boiler, TV), haine şi alte bunuri casnice. Incendiul s-a propagat la o locuinţă învecinată unde au ars: astereala acoperişului pe o suprafaţă de cca. 50 mp, tavanul pe o suprafaţă de cca. 40 mp, obiecte de mobilier, electrocasnice şi obiecte de uz gospodăresc.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost ,,foc deschis în spaţii închise”.

Un alt incendiu a avut loc marţi, 10.10.2017, la ora 12:43, când Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență „112”, despre producerea unui incendiu la o butelie de aragaz, aflată într-o locuinţă, în localitatea Răuceşti. La fața locului s-au deplasat nouă pompieri militari cu două autospeciale de stingere și un echipaj cu o ambulanță SMURD(EPA) din cadrul Detașamentului de pompieri Tîrgu Neamţ şi un voluntar din cadrul SVSU Răuceşti.
În urma evenimentului au ars: cca. 2 mp tencuială decorativă, un covor şi butelia de aragaz fără să explodeze.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost ,,sistem de gătit defect”.

Misiuni de stingere incendii de vegetaţie uscată

Marţi, 10.10.2017, la ora 13:05, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență „112”, despre producerea unui incendiu de vegetaţie uscată în localitatea Dumbrava Roşie. Pentru localizarea și stingerea incendiului s-au deplasat cinci pompieri militari cu o autospecială de stingere din cadrul Detaşamentului de pompieri Piatra Neamţ.
În urma evenimentului au ars aproximativ 2000 mp vegetaţie uscată şi deşeuri de porumb tocat.
Împrejurarea determinantă a producerii incendiului a fost ,,foc deschis în spaţii deschise”.

Marţi, 10.10.2017, la ora 15:22, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență „112”, despre producerea unui incendiu de vegetaţie uscată în localitatea Bârgăuani. Pentru localizarea și stingerea incendiului s-au deplasat cinci pompieri militari cu o autospecială de stingere din cadrul Detaşamentului de pompieri Piatra Neamţ şi trei pompieri voluntari cu o autospecială de stingere din cadrul SVSU Bârgăuani.
În urma evenimentului au ars aproximativ 100 mp vegetaţie uscată şi 500 kg deşeuri.
Împrejurarea determinantă a producerii incendiului a fost ,,fumatul în loc nepermis”.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:

  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă; 
  • Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
  • Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii; 
  • Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
  • Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
  • Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).
PUBLICITATE