Istoria Platformei Industriale Săvinești la Biblioteca Județenă „G.T. Kirileanu“

Zilele Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț (13-17 noiembrie 2017) sunt în plină desfășurare, urmând ca joi, 16 noiembrie, evenimentul de greutate să fie reprezentat de dezbaterea-dialog „Să cunoaștem istoria județului prin memoria comunității: Platforma Industrială Săvinești-Roznov“, prin care este lansat proiectul „Să cunoaștem istoria județului prin memoria comunității“.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Invitații speciali ai acestei întâlniri sunt Valeriu Momanu, Gheorghe Țepeș-Greuruș, Ion Strătilă, Luigi Bodo, Gheorghe Munteanu, Constantin Munteanu, Virgil Răzeșu, Paul Vasiliu și Mircea Rusu.

Cu acest prilej, va fi organizată o expoziție de carte și documente sub genericul „Oameni și locuri“, avându-i drept autori pe Constantin Munteanu, Valentin Ciucă, Ion Cârnu, Gheorghe Țepeș-Greuruș, Dumitru Bostan sr., Iulia Amălinei, Nicolae Marcu, Valeriu Jumanca, Mircea Rusu.

Moderatorul dezbaterii, care se va desfășura în Sala Cupola, de la ora 17.00, va fi Mihaela Mereuță, director-manager al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“.

Uzina de Fire Sintetice Săvinești

Pe 15 ianuarie 1957, Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 75 a înscris actul de naștere a Uzinei de Fire Sintetice Săvinești. Doi ani mai târziu, primele instalații ale viitorului colos săvineștean produceau, în premieră pentru România, firele sintetice poliamidice Relon și, apoi, primele cantități de fibre poliacrilice Melana.

În expunerea la Plenara din noiembrie 1958 a C.C. al Partidului Muncitoresc Român, președintele Gheorghe Gheorghiu-Dej arăta că se va începe construirea unor „noi și importante unități ale industriei noastre chimice“, printre care și construirea unei fabrici de fire sintetice de relon, cu o capacitate de producție de 5.000 tone pe an, la Săvinești.

Prima linie de polimerizare, filare și fabricare a fibrelor sintetice la Uzina de Fibre Sintetice din Săvinești a intrat în funcțiune în luna aprilie 1959. Secția Relon – una din cele mai moderne unități ale industriei chimice – era echipată cu instalații de un înalt nivel tehnic, care asigurau o productivitate mărită și o producție de calitate superioară.

În afara fibrelor și firelor sintetice, uzina de la Săvinești va produce și mase plastice destinate fabricării diferitelor obiecte tehnice și de uz casnic. Pe baza prevederilor hotărârilor Plenarei C.C. al P.M.R. din noiembrie 1958, firele sintetice produse la uzina de la Săvinești în acest an vor da posibilitate industriei noastre ușoare să producă și să pună la dispoziția populației 1.500.000 m.p. țesături și 700.000 bucăți tricotaje. În afară de aceasta, din fibre sintetice, în amestec cu alte fibre, se vor mai produce încă 7-8 milioane m.p. țesături. Calitățile deosebite ale fibrelor sintetice de relon sunt bine cunoscute. Ele au mare rezistență atât la tracțiune, cât și la frecare, nu sunt atacate de microorganisme, nu putrezesc, nu se îmbibă cu apă, nu se îngreunează și se usucă repede; se spală ușor, au o mare elasticitate, rezistență chimică și termică. Țesături fine ca pânza de păianjen, dar și benzi transportoare, curele de transmisie sau odgoane marine, blănuri, covoare, haine de protecție pot fi făcute din firele și fibrele produse la Săvinești. Intrarea în producție a liniei de polimerizare, filare și fabricare a fibrelor sintetice de relon de la Săvinești reprezintă îndeplinirea unei importante sarcini trasate de Congresul al II-lea al partidului de Plenara din noiembrie 1958 a C.C. al P.M.R.“ – Flacăra, miercuri, 29 aprilie 1959.

Întinsă pe mai bine de 600 de hectare, Platforma chimică Săvinești asigura traiul pentru circa o treime din populaţia municipiului Piatra Neamţ, în anii comunismului. În perioada de apogeu, lucrau 15.000 de salariați.

PUBLICITATE