ISJ Neamț – despre absenteism, manuale, educația juridică și „Școala altfel”


ABSENTEISM

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Conform datelor raportate de către unităţile de învăţământ din judeţul Neamţ, în luna septembrie 2017 s-au înregistrat un număr de 10.882 de absenţe, din care 4.635 sunt motivate. Îmbucurător este faptul ca numărul elevilor care nu au venit deloc la şcoală, în luna septembrie, a fost în scădere, faţă de anul 2015-2016. Astfel, doar 68 de elevi nu s-au prezentat la cursuri în prima lună a acestui an şcolar, faţă de un număr de 320 de elevi în anul şcolar precedent.

MANUALE ŞCOLARE

În legătură cu situația manualelor școlare, în acest moment putem să spunem că este relativ bună, acoperindu-se la această dată peste 95% din cărțile solicitate de către școli prin comenzile efectuate anul trecut.

Astfel, la ciclul primar, nu există probleme majore, comenzile pentru clasa a IV-a unde mai existau întârzieri fiind deja în curs de onorare.

La clasele V-X au fost onorate comenzile contractate de ISJ și s-au repartizat către  unitățile școlare din județ.

Noutatea în acest an este asigurarea de manuale școlare și pentru clasele a XI-a și a XII-a. Onorarea comenzilor la acest nivel este de peste 90 de procente, întârzierile care mai există la ora aceasta fiind cauzate de unele modificări la contractele cu editurile, dar există semnale potrivit cărora toate comenzile vor fi onorate în cel mai scurt timp.

Protocolului Naţional de colaborare privind EDUCAȚIA JURIDICĂ în unităţile de învăţământ preuniversitar

În baza Protocolului Naţional de colaborare privind educaţia juridică în unităţile de învăţământ preuniversitar, în luna octombrie 2016, a fost încheiat Protocolul de colaborare interinstituţională privind educaţia juridică în unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Neamţ pentru anul şcolar 2016-2017.

Prin acest protocol se vizează organizarea de:
– Expuneri ale practicienilor dreptului în unităţile de învăţământ din judeţul Neamţ.
– Vizite ale elevilor în instanţele şi parchetele din judeţ.
– Organizarea de evenimente având ca tema educaţia juridică (workshop-uri, dezbateri publice, mese rotunde, campanii de promovare, concursuri pentru elevi)
– Participarea practicienilor dreptului , cu statut de invitat, în cadrul unor ore la disciplinele de trunchi comun (Educaţie civică, Cultura civică, Sociologie, Filosofie), ore de consiliere şi orientare, cursuri opționale incluse în oferta naţională.

Si pentru ca totul are un început, primele activităţi de acest gen s-au desfăşurat cu ocazia Zilei Europene a Justiţiei Civile. Astfel, în ziua de 25.10.2016, grupuri de elevi au participat la manifestarea „Zilei uşilor deschise” la Tribunalul Piatra-Neamţ.

Conştientizând importanţa deprinderii cunoştinţelor elementare de drept şi a promovării unei culturi juridice menite să încurajeze, de la o vârstă fragedă, respectul faţă de lege, echitate socială şi atitudine civică în rândul elevilor,  considerăm că educaţia juridică reprezintă o necesitate şi o preocupare constantă a cadrelor didactice şi, în egală măsură, şi a practicienilor dreptului.

ŞCOALA ALTFEL

În perioada 24-28 octombrie 2016, şapte unităţi de învăţământ gimnazial şi liceal din judeţul Neamţ au desfăşurat activităţi în cadrul Programului Naţional „Şcoala altfel”.

Cadrele didactice au stabilit programul activităților, pe baza propunerilor venite din partea părinților și elevilor. Au fost realizate excursii şi vizite didactice, activităţi de voluntariat şi de educaţie civică, vizionări de filme, activităţi de educaţie ecologică şi de protecţie civilă.       Toate aceste activităţi, cuprinse în cadrul acestui program, au avut pe lângă partea educativă și o parte distractivă sau informală.

D.M.B.
PUBLICITATE