IPJ Neamț – Specialiștii criminaliști au efectuat, anul trecut, peste 2600 de deplasări în teren

Specialiștii criminaliști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au efectuat, anul trecut, peste 2600 de deplasări în teren, la 91 din cercetările de la fața locului fiind folosiţi câinii de serviciu, iar în 26 de cazuri rezultatele au fost pozitive.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Ofiţerii şi agenţii criminalişti au contribuit la probarea, în multe situaţii cu un rol determinant, a activităţii infracţionale a persoanelor suspecte, atât printr-o cercetare de calitate a locului faptei, cât şi prin valorificarea profesionistă a urmelor ridicate din câmpul infracţional.

Un segment important al activităților criminalistice este activitatea de identificare și fixare a mijloacelor de probă, în anul 2016, la nivel județean, fiind efectuate 2688 de cercetări ale locului faptei. În urma acestei activități au ridicate 19.068 urme şi mijloace materiale de probă, dintre care 2404 papilare, 586 înscrisuri, 202 microurme și 1209 biologice.
În baza acestora, au fost identificate 503 de persoane care au participat la săvârşirea unor fapte penale. Totodată, în laboratoarele criminalistice proprii au fost efectuate 230 de expertize și constatări criminalistice, fiind supuse examinării 8718 de probe.

De asemenea, Poliţia Română, prin Institutul Naţional de Criminalistică, este punctul naţional de contact pentru schimbul automat de date genetice şi dactiloscopice cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.

La data de 1 septembrie 2016 a fost operaționalizat noul Sistem Național de Identificare Biometrică (NBIS), un proiect conceput de un grup de experți criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică și ofițeri specialiști din cadrul Direcției de Comunicații și Tehnologia Informații a Poliției Române.
Sistemul răspunde cerințelor de inters judiciar ale structurilor operative ale Poliției Române, prin implementarea și furnizarea datelor de identificare ale persoanelor condamnate (date despre amprente papilare, profil ADN, fotografii de semnalmente etc.), necesare examinării și identificării criminalistice a persoanelor, autorilor de infracțiuni, cadavrelor/persoanelor cu identitate necunoscută, persoanelor dispărute, victimelor dezastrelor naturale etc..

PUBLICITATE