IPJ Neamț: informare în rândul elevilor privind traficul de persoane și articolele pirotehnice

În această săptămâna polițiștii de prevenire din cadrul I.P.J. Neamț au fost prezenți în rândul elevilor din clasele a VI-a și a VII-a din cadrul Liceului Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Piatra Neamț. Aici, alături de specialiștii Asociației Social Economică ”Christiana”, a fost susținută o sesiune de informare, ce a avut ca principal scop, conștientizarea elevilor despre pericolul pe care-l presupune traficul de persoane, exploatarea persoanelor vulnerabile și infracțiunile contra libertății și integrității sexuale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Materialul prezentat și dezbătut de către cei prezenți, intitulat ”Povestea ei poate deveni și povestea ta – Prevenirea traficului de persoane” a plecat de la întrebarea ”de ce se întâmplă? ”, la care s-a încercat să se găsească răspunsuri și soluții.

De aceea, polițiștii au considerat oportună informarea grupului țintă prezent într-o manieră interactivă, accentuând faptul că de cele mai multe ori ”recrutorul” este un cunoscut sau prieten al victimei, deci atenția cuvenită ar trebuie să se îndrepte către cei din anturajul tinerilor pentru evitarea relaţiilor cu persoane cunoscute întâmplător sau doar prin intermediul reţelelor de socializare.
O abordare colaterală a fost și prevenirea exploatării copiilor prin cerşetorie, amintindu-le elevilor proverbul ”Ai carte – Ai parte!”

Finalul sesiunii de informare s-a concentrat pe recomandările antivictimale, în contextul în care se apropie sărbătorile de iarnă și implicit vacanța copiilor.

Ținând cont de faptul că la nivel național se derulează Campania de prevenire, intitulată ”Foc de artificii!” ce are ca scop verificarea legalității desfășurării operațiunilor cu articole pirotehnice în perioada sărbătorilor de iarnă, ofițerul de prevenire a informat elevii prezenți cu privire la riscurile la care se expun atunci când comercializează sau folosesc substanțe și produse pirotehnice, de genul petardelor. Totodată i-au conștientizat în privința consecințelor folosirii ilegale a acestor articole și asupra faptului că, dacă nu cunosc în detaliu prevederile în domeniu, nu înseamnă că sunt absolviți de vină

PUBLICITATE