IPJ Neamț – Cum a fost furat un bătrân din Brusturi de 13.000 lei


În ziua de 19.01.2017, polițiștii Postul de Poliţie Brusturi au fost sesizați despre faptul că din locuinţa unui bărbat de 83 de ani a fost sustrasă suma de 13000 lei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În urma cercetărilor efectuate de polițiști, s-a stabilit că la domiciliul bărbatului s-a prezentat un tânăr în vârstă de până în 30 de ani, care i-a solicitat să-i schimbe o bancnotă de 200 de lei pentru că are să-i dea 100 de lei pentru a-i plăti o parte din banii datoraţi de o firmă colectoare de lapte.
Bătrânul a acceptat și s-a lăsat însoțit în casă de persoana necunoscută, care a observat locul unde victima își depozita economiile, iar într-un moment de neatenție i-a sustras plicul cu bani.
La scurt timp după plecarea acestui tânăr, persoana vătămată a constatat lipsa banilor din locuinţă şi a sesizat polițiștii.

De îndată, polițiștii cu autospeciala din dotare au efectuat filtre pe drumurile şi căile de acces din sat în vederea depistării persoanelor, având în vedere că tânărul ar fi plecat cu un autoturism condus de către o altă persoană.
În urma investigaţiilor efectuate în rândul cetăţenilor care s-au deplasat pe drumul pe care a circulat autoturismul s-a stabilit că persoanele s-au deplasat cu un autoturism posibil marca Opel Vectra de culoare albastru, cu numere de înmatriculare străine având la începutul plăcuţei litera E urmată de trei cifre şi la mijloc litera C.

Semnalmentele persoanelor bănuite de săvârșirea faptei: un bărbat în vârstă de circa 30 de ani, păr şaten, îmbrăcat cu o geacă de fâş de culoare neagră, blugi de culoare albastru şi ghete din piele de culoare maro tip insulete.
A doua persoană (şoferul) este un bărbat în vârstă de circa 25 de ani păr şaten rotund la faţă, gras, purta o geacă de culoare verde.

Cercetările sunt continuate pentru identificarea autorilor, iar orice persoană care poate da relații despre aceste persoane este rugată să anunțe Poliția sau să sune la numărul unic de urgență 112

Același mod de operare a mai fost întâlnit și în alte județe ale țării, motivul fiind cel de a oferi o compensare la pensie.

Reluăm sfaturile preventive privind săvârșirea infracțiunii de furt prin distragerea atenției, recomandând nemțenilor:
– nu permiteţi străinilor să intre în casă sau în curte sub diferite pretexte: vânzarea/cumpărarea de produse, pentru a oferi ajutoare sau bunuri, pentru a vă oferi o compensare/rest rămas de la pensie sau de la alte drepturi financiare, schimbul unor bancnote;
– solicitați persoanelor, care se prezintă sub diferite calități, să se legitimeze;
– evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă!
– păstraţi documentele și bunurile în locuri greu accesibile, cunoscute doar de dumneavoastră și nu divulgați aceste informații altor persoane;
– nu vă lăsaţi tentaţi de preţurile produselor oferite spre vânzare de către persoane necunoscute întrucât acestea reprezintă doar mijlocul prin care infractorii urmăresc să intre în locuința dumneavoastră

Reamintim faptul că infractorii joacă anumite roluri pentru a aborda victimele (persoane care livrează colete, angajaţi ai unor furnizori de servicii), dorind să aducem la cunoștința nemțenilor modurile de operare, fapt pentru care vă prezentăm câteva dintre metodele identificate:

– metoda „Curierului”, reprezintă situația în care infractorii își documentează foarte bine victima, în general persoane vârstnice, și sub motivul că sunt trimişi de o rudă a acestora (fiul sau nepotul) care era plecată la muncă în străinătate, se prezintă la poarta/ușa persoanei vizate, pentru a le aduce un pachet. Astfel doi-trei indivizi şi cu o maşină înmatriculată în străinătate, scot un colet pe care cer o sumă de bani, victima fiind păcălită datorită amănuntelor privind vârsta şi locul de muncă al fiul. Ba chiar, aceștia pretind că îl sună pe copilul persoanei vizate și îi dau victimei receptorul la capătul căruia se afla un complice. Presupusul fiu spunea că este în trafic şi nu poate vorbi prea mult, dar confirma că cei de la poartă sunt cunoscuţi de-ai lui şi poate să le dea banii cu încredere. Bătrânii păgubiţi se alegeau cu un pachet în care găseau diverse, de la jocuri pentru copii, ceasuri sau electrocasnice ieftine, mult sub valoarea sumei plătite.
– metoda „Servicii de utilități casnice” prin care infractorii pretind ca sunt reprezentanți ai unor companii de gaz, apă sau electricitate și intră în case pentru presupuse verificări;
– metoda „Străinul” utilizată de regulă de infractorii care motivează că nu sunt din localitate, folosind ca pretext faptul că au o urgenţă medicală şi nu au bani romaneşti asupra lor, solicitând în acest mod victimelor să le schimbe sumele de bani în valută. Astfel, reuşesc să ia banii lăsând în schimb drept garanţie o geantă în care afirmă că se află valută sau bunuri de valoare promițând că se vor întoarce.

Toate aceste metode servesc unui singur scop, acela de a pătrunde în locuinţele oamenilor de unde reuşesc să sustragă sume de bani sau bunuri de valoare.

Dacă ați fost victima unei astfel de infracțiuni, nu lăsați să treacă timp de la comiterea faptei și sesizați Poliția prin apelul unic de urgență 112!

D.M.B.
PUBLICITATE