IPJ Neamț: Caravana Campaniei Aripi Frânte a poposit astăzi (21 august) în județul nostru

Astăzi (21 august), Caravana Campaniei Aripi Frânte a poposit în județul Neamț, la sediul Bibliotecii Județene “G.T. Kirileanu” din Piatra Neamț. Această activitate face parte din campania demarată anul trecut de Asociaţia „Necuvinte” în parteneriat cu Poliţia Română, pentru informare și conștientizare a fenomenului violenței domestice.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La acest eveniment au participat vicepreședintele Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați, deputatul Bulai Iulian, reprezentanții presei locale și societatea civilă, având loc dezbateri și discuţii constructive între reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamț, ai asociaţiei iniţiatoare şi participanți, în contextul reducerii violenței intrafamiliale.

Scopul campaniei îl reprezintă creșterea gradului de informare a membrilor comunității cu privire la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie, cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen precum și cu privire la drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie

Punctul central al campaniei îl reprezintă filmul documentar „Aripi Frânte” care prezintă situația victimelor violenței domestice din România prin câteva cazuri ale unor deținute din Penitenciarul de Femei Târgşor. Documentarul este construit în jurul poveștilor unor femei care au trăit o viață în abuzuri și frică, ce le-a motivat pe acestea să reziste ani de zile unor suferințe crunte, să nu ceară ajutorul nimănui ajungând la un moment dat să clacheze și să devină din victimă agresor, făcându-și singure dreptate. Filmul poate fi accesat pe web-site-ul Poliției Române la secțiunea campanii (link: https://politiaromana.ro/ro/prevenire/campanii-proiecte/campania-de-prevenire-aviolentei-domestice-aripi-frante)

Polițiștii prezenți au subliniat faptul că, în mod constant, prin activitățile curente desfășurate, se promovează ordinul de protecţie – un instrument legislativ extrem de util în vederea prevenirii recidivei faptelor cu violenţă. Conform art.23 din Legea nr 217/2003, persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe măsuri – obligaţii sau interdicţii.

Prin aceeaşi hotărâre, instanţa poate dispune şi suportarea de către agresor a chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membri de familie locuiesc sau urmează să locuiască din cauza imposibilităţii de a rămâne în locuinţa familială. Instanţa poate dispune şi obligarea agresorului de a urma consiliere psihologică, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor măsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicării.

Dacă ai obţinut un ordin de protecţie, sună la 112 în cazul în care agresorul nu respectă acest ordin! Dacă ai rămas în domiciliul unde aţi locuit împreună schimbă încuietorile şi nu-i permite, sub niciun motiv să intre în casă. Informează-ţi cunoscuţii şi vecinii în legătură cu ordinul de protecţie şi roagă-i să sune la poliţie dacă văd că eşti urmărită!

PUBLICITATE