IPJ Neamț: Activități de informare și prevenire în rândul copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate

Datorita faptului că elevii si prescolarii reprezinta o categorie vulnerabila din punct de vedere al victimizarii, aceștia sunt permanent în atentia oamenilor legii pentru o infomare corespunzatoare si de actualitate pe diferite segmente de interes pentru ei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, zilele trecute, ofițerul de prevenire a fost în rândul elevilor din cadrul Centrului Școală dupa Școală, beneficiari ai proiectului ”Creștem Împreună”, Organizația Salvați Copiii filiala Neamț, ai căror părinți sunt plecați la muncă în strinătate.

Deși acești elevi beneficiază de program after school susținut de specialiști din cadrul Organizației Salvați Copiii – Neamț, ofițerul de prevenire a considerat benefică abordarea siguranței pe internet, cu atât mai mult cu cât ei sunt lasați în grija bunicilor și a rudelor, care de cele mai multe ori pot fi depășiți de aspectele ce țin de tehnologia modernă.

Un alt subiect de interes pentru elevii prezenți a fost prevenirea racolării acestora de către persoane străine în scopul exploatării lor în diferite situații mai puțin plăcute. Au fost dezbatute cazuri concrete în care unii elevi au căzut victime ale consumului de substante interzise, o problemă cu care se confruntă tinerii din ziua de astazi. Cei prezenți au vizionat filme și videoclipuri cu subiectele prezentate, iar într-o atmosferă caldă și prietenoasă au fost discutate problemele cu care se confruntă datorită lipsei părinților, primind deschis sfaturile și recomandarile ofițerului de prevenire.

O alta activitate de impact a fost derulata in rândul copiilor beneficiari ai serviciilor Complexului de Servicii de zi Piatra Neamt. Sesiunea de informare s-a derulat sub sloganul „Unde-i lege nu-i tocmeala!”, ofițerii de prevenire dorind să scoată în evidență faptul că și minorii răspund în față legii atunci când greșesc și că o faptă odată comisă mai devreme sau mai târziu atrage repercusiuni asupra viitorului fiecăruia.

Dialogul interactiv între oamenii legii și elevii prezenți a pornit de la ceea ce înseamnă delincvența juvenila, continuând cu cauzele și condițiile favorizante de producere a acestui fenomen sau ce îi determină de fapt pe copii/ tinerii să adopte un comportament predelincvent si sa comită fapte antisociale. De asemenea au fost accentuate repercusiunile asupra viitorului fiecărui tânăr implicat în comiterea de infracțiuni și exemplificăm câteva dintre răspunsurile oferite de ei:
… consecințele… sunt foarte grave: aş intra în puşcărie, mi-aş pierde prietenii, familia, viaţa mea nu va mai fi ca înainte” – „nu mai eşti privit ca înainte de către cunoscuţi şi de cei pe care-i vei cunoaşte şi vor afla trecutul tău” – „mi-aş pierde libertatea, respectul de sine, al familiei şi prietenilor” – „aş pierde toate şansele frumoase care mi s-ar fi oferit, aş fi pierdut, fără respect” – „aş pierde şansa de a realiza ceva în viaţă…

Scopul acestor sesiuni de informare este acela de a-i conștientiza pe tineri asupra riscurilor la care se expun atunci când nu-și iau minimele măsuri de prevenție, dar și asupra anturajului care de cele mai multe ori ii îndeamnă la a comite fapte antisociale invocând diverse motive , în special acela că sunt minori și nu răspund în fața legii, ceea ce este total greșit.

Astfel, minorii sub 14 ani nu răspund penal, adică nu pot fi făcuţi responsabili , considerându-se că nu au capacitatea deplină de a discerne între bine şi rău sau de a conştientiza gravitatea faptei comise. Masurile care se iau în cazul lor sunt exclusiv de natura asistenţei sociale.

Minorii care au vârste intre 14-18 ani răspund penal într-o manieră diferenţiată. Astfel, cei cu vârsta cuprinsă între 14-16 ani răspund penal numai dacă, in urma unei expertize medico-legale de natura psihiatrică şi psihologică, se dovedeşte că au avut discernământ în momentul săvârşirii faptei. Discernământul constă în capacitatea autorului de a-şi da seama de faptele sale şi de consecinţele pe care le produce săvârşirea lor.

Minorii care au împlinit vârsta de 16 ani răspund penal fără a mai fi necesară dovedirea discernământului. În cazul săvârşirii unei infracţiuni, toţi minorii care răspund penal cad sub incidenţa legii penale, adică sunt sancţionaţi, dar în mod diferit faţă de adulţi. Minorilor care au comis fapte penale li se pot aplica măsuri educative şi pedepse. Acestea din urmă se dispun numai în cazul în care se consideră că măsurile educative nu sunt suficiente pentru îndreptarea minorului.

Sancţiunile se stabilesc de către instanţa de judecată, în principal după vârsta şi gravitatea faptei la care, pentru individualizarea pedepsei, trebuie să se mai ţină cont de o serie de factori : gradul de pericol social al faptei, starea fizică şi dezvoltarea intelectuală a minorului, dacă a mai săvârşit alte fapte, ţinuta morală, situaţia sa familială şi orice alte date privind minorul şi posibilităţile lui de îndreptare.

Pentru a evita implicare minorilor în fapte care contravin legii, ofițerii de prevenire le-au recomandat acestora sa analizeze de doua ori o situație înainte de a acționa si să-și orienteze timpul liber spre activități folositoare sau cultural educative.

PUBLICITATE