Ionela Prodan a murit. Artista de muzică populară a pierdut lupta cu boala cruntă de care suferea

Cântăreaţa Ionela Prodan a încetat din viaţă luni, 16 aprilie, la Spitalul Elias din Capitală. Anunţul a fost făcut chiar de către fata artistei, Anamaria Prodan, pe pagina de facebook a acesteia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Artista s-a luptat o perioadă lungă de timp cu o boală cruntă. Se pare că mama impresarei Anamaria Prodan avea probleme grave la pancreas, iar artista de muzică populară și-a petrecut ultima perioadă a vieții mai mult prin spitale. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic şi artista a încetat din viaţă pe patul de spital.

Ionela Prodan, care anul acesta a împlinit 70 de ani, este una dintre cele mai apreciate cântărețe de muzică populară de la noi din țară.

Ionela Prodan s-a născut pe  6 octombrie 1947, este o solistă din Oltenia, precum și mama jurnalistei și impresarei de fotbal Anamaria Prodan.  De-alungul timpului, a devenit una dintre cele mai iubite artiste de muzică populară. A interpretat cântece și în duet cu Ion Dolănescu.

Ionela Prodan a absolvit două facultăți la Universitatea din Craiova: Istorie – Geografie şi Istorie – Filosofie.

La Ediţia a II-a a Festivalului „Maria Tănase“ din Craiova (1970),a primit Marele Premiu al Festivalului. Acolo l-a cunoscut pe marele folclorist prof. Hari Brauner, căruia i-a datorat foarte mult din cariera sa de artist interpret al cântecului popular.

Fostul Președinte al României, Ion Iliescu i-a conferit artistei Ionela Prodan pe  29 noiembrie 2002 Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.

Printre albumele memorabile ale interpretei de muzică populară, cele mai importante sunt: „Astă Seară-i Seară Mare”, „Păpușile Harnice În Grădină”, „O Viață De Cântec”, „Asta-I Viața, N-Ai Ce-I Face”.
În perioada 2001 – 2004, a coordonat în cadrul Ministerului Culturii promovarea culturii tradiţionale. În anul 2003, i s-a decernat Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, de către preşedintele României.
PUBLICITATE