Ion Iliescu, acuzat OFICIAL de crime împotriva umanității

Ion Iliescu a fost învinuit de crime împotriva umanității, în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie. Este primul fost șef de stat din istoria recentă a României care este pus sub învinuire.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost audiat în această dimineață la Parchetul General, în Dosarul Mineriadei din iunie 1990. Acesta a stat aproape o oră în faţa procurorilor şi a plecat fără să facă declaraţii.

Fostul procuror militar Dan Voinea, care a coordonat timp de mai mulți ani ancheta în acest dosar, spune că încadrarea juridică corectă pentru mineriade este „crime împotriva umanității”.

„Toate victimele, peste 1.200 (morți și răniți), ei au fost căzuți sub puterea adversarului politic, pentru că ei au fost arestați atunci și s-au exercitat acte de represiune împotriva lor tocmai pentru că erau adversari politici. Ei au avut parte de tratamente neomenoase. Unii au fost bătuți, au fost și cateva violuri. Declarațiile părților vătămate există la dosar. Cred că mare lucru nu mai are de făcut. Practic, Ion Iliescu s-a implicat personal în coordonarea acțiunilor represive din 13 -15 iunie”, a spus Dan Voinea la Digi24.

PUBLICITATE