Iohannis a promulgat legea care modifică stema României


stema noua coroana romaniaCoroana pe capul acvilei de aur din stema României va reveni în însemnele oficiale, preşedintele Klaus Iohannis promulgând luni proiectul de lege care obligă autorităţile publice să facă această modificare în stemele şi sigiile existente, până la data de 31 decembrie 2018.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”, prevede legea promulgată de şeful statului.

Senatorul Eugen Țapu Nazare, inițiatorul acestei legi:

eugen tapu nazare senatorPe 3 septembrie 2013, am semnat și depus la Parlamentul României, împreună cu alți colegi parlamentari, o inițiativă legislativă care prevedea ”modificarea și completarea Legii 102/1992, privind stema țării și sigiliul statului”.

Această inițiativă legislativă a trecut astăzi de Senat şi are ca obiect de reglementare introducerea coroanei regale pe acvila care apare pe stema țării.

Conform expunerii de motive, soluția legislativă este justificată prin necesitatea de a sublinia ideea de independență și suveranitate a statului român și a perioadei în care acestea au fost obținute, ca reper de însemnătate crucială pentru statul român.

În contextul globalizării, noțiunea de independență și suveranitate trebuiesc promovate pe orice cale, inclusiv în simbolurile naționale.

Făcând o scurtă trecere în revistă a momentelor în care se face referire la coroană ca simbol în heraldica românească, la sfârșitul sec. al XVI-lea, pe stema Țării Românești apare coroana princiară așezată pe capul acvilei. În 1948 guvernul revoluționar menține pe stema țării acvila încoronată. În Moldova, scutul stemei apare suprapus de o coroană princiară deschisă iar în sec. al XVII-lea, coroana princiară, ca simbol al puterii suverane, va fi redată chiar deasupra coarnelor bourului de pe stemă, asociată cu spada și buzduganul.

Odată cu intrarea în regimul comunist, stema țării suferă modificări radicale, având influențe ale simbolisticii statelor socialiste aflate sub control sovietic.

Acum, constatăm faptul că, deși sunt republici, țările din spațiul de influență sovietică și-au reîncoronat stemele.

Dacă vrem să ne detaşăm pentru totdeauna de trecutul comunist, trebuie să ne reconsiderăm simbolurile naţionale: drapel şi stemă.

Pentru că sunt dezbateri pe tema revizuirii Constituţiei şi se consideră necesar ca stema ţării să fie aplicată pe drapel, este la fel de necesar ca toate elementele heraldice care sunt specifice tradiţiei poporului român să fie completate şi aplicate pe stemă.

Ca act reparatoriu în faţa istoriei, acvila de pe stema României va trebui reîncoronată”, a declarat senatorul Eugen Ţapu Nazare în inițiativa sa din parlament.

PUBLICITATE