Intervenție amplă, de 7 ore, pentru două persoane din Piatra-Neamț, rătăcite pe Ceahlău

In cursul zilei de ieri (28 august), Salvamont Neamt a desfasurat una dintre cele mai ample operatiuni de cautare si salvare a acestui sezon, datorita zonei de abrupt salbatica si riscanta, atat pentru victime dar mai ales pentru cei care fac cautarea. – informeaza un comunicat Salvamont Neamt.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Actiunea s-a declansat in jurul orei 17:00 cand, atat 112 cat si Dispeceratul National Salvamont ne-au pus in legatura cu doua persoane din Piatra Neamt care solicitau interventia noastra, fiind ratacite undeva in zona de abrupt a a Masivului Ceahlau. 

Respectivii nu aveau echipament de supraviertuire care sa le permita sa petreaca noaptea in teren, nici dispozitive de iluminat, mancare sau apa, iar informatiile pe care le-au transmis prin dispecerat, iar apoi echipelor de salvare, au fost deosebit de confuze.

S-a intervenit cu doua echipe de prim raspuns din Baza de Interventie Dochia care au rascolit initial zona Ocolasului Mare, grupul de stanci Butu si Ana, zona superioara a peretilor din Bourie etc. Primul element/indiciu de certitudine a fost obtinut abia in jurul orei 19:00, cand persoanele ratacite cu care s-a tinut legatura telefonic permanenta ne-au informat ca in zona lor a apus soarele, ceea ce a limitat cautarea pe zona versantului estic.
Tot atunci, deoarece timpul de lumina mai era de maxim 90 de minute, au inceput pregatirile pentru o echipa de suport din Baza Durau, ce urma sa aduca echipamente de iluminat de putere mare, cat si convocarea de urgenta a unitatii canine de cautare a cerei operator se afla in liber.

In jurul orei 20:00, echipa condusa de Lalau Cristian a gasit victimele in zona Acele Caprei iar, in scurt timp, s-a alaturat si echipa condusa de Adrian Alazaroaie. Extractia s-a facut initial urcand inapoi spre zona de platou, la Cabana Dochia, iar in final, un salvator i-a coborat din masiv pana in Izvorul Muntelui.
Actiunea s-a finalizat in jurul orei 00:00-1:00 .

Din discutiile purtate cu cei doi s-a concluzionat ca parasisera deliberat traseul turistic prin zona de vest, apoi se pare ca revenirea in traseu a fost gresit calculata, au intrat in abruptul peretilor versantului estic, iar in final n-au mai putut inainta si au sunat la 112.
Consideram cel putin inconstienta incursiunea lor in zona salbatica de abrupt stancos, fara cunostinte si echipament special de alpinism si supravietuire fapt ce a generat o operatiune de salvare de risc crescut, care a durat aproape 7 ore .

De altfel parasirea traselor marcate este o moda a ultimilor ani , incurajata de persoane inconstiente (pseudo ghizi montani) si a faptului ca nivelul de monitorizare a turismului necontrolat in zona de est a Parcului National Ceahlau este foarte redus.

Inca de la inceputul sezonului in vederea prevenirii accidentelor turistice cu urmari grave si a situatiilor periculoase, am solicitat institutiilor responsabile , luarea unor masuri ferme impotriva acestui fenomen dar se pare ca din comoditate sau alte considerente, solicitarea noastra a fost tratata cu indiferenta.

Precizam ca in PARCUL NATIONAL CEAHLAU parasirea traseelor turistice si utilizarea unor rute nemarcate conventional este interzisa prin regulamentul parcului si prin prevederile planului de management.

PUBLICITATE