Incendiul unei case stins la timp înainte să afecteze pădurea


Sâmbătă, 19 martie, la ora 21:39, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că a izbucnit un incendiu la o locuinţă din localitatea Grinţieş.
La locul indicat s-au deplasat pompierii Gărzii de Intervenţie Poiana Teiului cu două autospeciale de stins incendii, două motopompe transportabile şi o ambulanţă SMURD, membrii SVSU din comunele Ceahlău (cu o autospecială şi o motopompă) şi Grinţieş.
Pompierii au constatat că locuinţa tip parter şi mansardă, cu suprafaţa de aproximativ 130 mp., era cuprinsă de flăcări ce se ridicau la peste 10 metri deasupra acoperişului, şi că incendiul era extins la o anexă a casei şi la arbuştii din apropierea acesteia, existând pericolul ca flăcările să afecteze în scurt timp pădurea. La casa cuprinsă de incendiu au ajuns o autospecială a pompierilor militari şi autospeciala SVSU Ceahlău, ambele de medie capacitate. Comandantul intervenţiei a cerut în sprijin două autospeciale, care au început imediat deplasarea de la Detaşamentul Târgu Neamţ.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Cealaltă autospecială a pompierilor militari, de mare capacitate, nu a putut trece un podeţ peste Bistricioara, aflat la peste doi km. de casa care ardea. Conducătorul acesteia a verificat varianta de a trece prin râu, dar condiţiile de teren nu au permis acest lucru şi s-a întors la subunitate. Acelaşi lucru l-au făcut şi pompierii care care începuseră deplasarea de la Târgu Neamţ cu autospeciala de mare capacitate. Celălalt echipaj (cu autospecială de medie capacitate) a continuat deplasarea şi a participat la stingerea incendiului.

Forţele – 14 pompieri militari şi 10 pompieri voluntari – au acţionat timp de trei ore şi jumătate pentru a lichida incendiul, în urma căruia au ars casa, construită în principal din materiale combustibile (pereţi din bârnă de lemn, placaj interior cu lambriu din lemn, acoperiş din astereală de lemn şi înveliş din carton bituminat), bunurile in interiorul acesteia şi o anexă (camera centralei termice, terasă şi magazie) din cărămidă şi lemn, pe o suprafaţă de aproximativ 50 mp.

Cauza probabilă a incendiului: coş de fum amplasat ori neprotejat corespunzător faţă de materialele combustibile. Alimentarea cu apă a autospecialelor de intervenţie s-a realizat din râul Bistricioara, de la aproximativ 200 metri de zona incendiului.

PUBLICITATE