Hai la teatru! Programul Festivalului – Joi, 10 noiembrie


Joi, 10 noiembrie

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Ora 17.00 // Sala Mare, publicul pe scenă // Teatrul Naţional Cluj-Napoca
MOARTE ȘI REÎNCARNARE ÎNTR-UN COWBOY
de Rodrigo García, scenariu de Andrei Măjeri, regia: Andrei Măjeri
cu: Irina Wintze, Elena Ivanca, Sânziana Tarţa, Adriana Băilescu

Ora 18.10 // Sala Mare // LANSARE DE CARTE
Liviu Ciulei acasă şi-n lume.Antologie teatrologică de Florica Ichim şi Anca Mocanu, vol. I, II, III
Editura Teatrul Azi – Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”, 2016

Ora 22.00 // Sala Mare // Teatrul Tineretului Piatra Neamț
DAR … CE-AŢI CREZUT?!
după Nadejda Ptuşkina, un spectacol de Tudor Tăbăcaru
cu: Maria Hibovski, Aida Avieriţei, Cristina Mihăilescu, Andrei Merchea Zapotoţki

(vezi tot programul – AICI)


Montat într-o cheie de thriller country, spectacolul Moarte și reîncarnare într-un cowboy, poate cel mai puternic și controversat text al lui Rodrigo García, ne dezvăluie infernurile cotidiene, exploatând la maximum grimasele râsului. Unica voce sugerată de dramaturg a fost fragmentată regizoral și adaptată unor femei contemporane, exemple vii ale sindromului wonder woman. Cele patru actrițe ne aruncă în față furios, dar lucid, degradarea umană, râsul visceral și dragostea imposibil de recuperat, polifonia lor devenind o destăinuire delirantă, un puzzle post-absurd. Această insulă plutitoare, realitatea pâlpâitoare în care am tradus scenic textul extrem-contemporan al lui Rodrigo García, este acompaniată de hituri ale muzicii country, rămășițele unei epoci aflate la apus.
Jocul este unul voit teatral, prin mecanicizarea gesturilor, grimase tributare grotescului sau obsesivele sunete de tocuri, glisând în permanență între diverse ritmuri, rămânând o pledoarie pentru salvarea universurilor feminine în coliziune. Acest tip de dramaturgie te invită mai degrabă la descifrare, decât la vizionarism, imersiunea în lumea haotică a lui García propunând o cultură a comentariului, un joc secund aflat în complicitate cu textul. „Atunci când vine dezastrul, dezastrul vine și dezastrul vine pentru noi, toți!“ (Andrei Măjeri)

liviu-ciuleiLiviu Ciulei acasă şi-n lume. Antologie teatrologică de Florica Ichim şi Anca Mocanu, vol.I, II, III,  Editura Teatrul Azi – Fundaţia Culturală „Camil Petrescu“, 2016
Ciulei este astăzi sinonim cu excelenţa în arta regizorală. Într-o carieră de peste 50 de ani, omul de teatru a rămas în conştiinţa publicului ca un creator consecvent în tot ceea ce a realizat – în calitate de regizor, actor, scenograf, director de teatru, profesor şi arhitect – bazându-se pe cultura solidă a profesiei, respectul faţă de tradiţie şi cerinţele contemporanului. Momentele de referinţă în istoria teatrului românesc rămân spectacolele: Furtuna, Cum vă place, Moartea lui Danton, Elisabeta I, Leonce şi Lena, Deşteptarea primăverii, Visul unei nopţi de vară, Hamlet.
Prezintă Florica Ichim.

DAR … CE-AŢI CREZUT?!
Un râs inteligent acompaniază drame de familie, rezolvate în cel mai fericit chip. Contextul favorabil, care îmbrăţişează, deodată, două femei trăind în orizontul bătrâneţii şi al morţii, odihneşte compensator şi spectatorul. Iubirea şi tinereţea sunt contagioase, alcătuind un miraculos vaccin pentru sufletul bolnav de singurătate.
Înfăşurat în falduri largi de situaţii comice şi stereotipuri cotidiene, mesajul spectacolului se instituie delicat, dar profund, prin balansul trăirilor. Pe de o parte, gândul la moarte ne ajută să dăm sens vieţii, iar pe de alta, sentimentul împlinirii existenţiale (în acest caz, prin familia extinsă) alungă angoasa morţii şi nutreşte viaţa. (Raluca Naclad)

D.M.B.
PUBLICITATE