Hai la teatru! Prima zi a Festivalului „Pledez pentru tine(ri)”


Teatrul Tineretului are deosebita bucurie de a vă anunţa că în perioada 4-17 noiembrie 2016 se va desfășura cea de-a XXVIII-a ediţie a Festivalului de Teatru Piatra Neamţ, PLEDEZ PENTRU TINE(RI).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Continuăm frumoasa tradiție a festivalului, de a realiza o radiografie a fenomenului teatral contemporan, aducând în atenția publicului spectacole de marcă ale peisajului național, realizate cu şi de către tineri artişti. PLEDEZ PENTRU TINE(RI) este un festival conceput sub formă de concurs, care se adresează tinerilor creatori de teatru, cu vârste de maxim 35 de ani, atât din sectorul independent, cât și de stat.

Timp de 14 zile, iubitorii de teatru vor putea viziona 28 de spectacole (18 spectacole selectate în concurs de către criticul de teatru Maria Zărnescu, 6 spectacole invitate în afara concursului, 4 spectacole ale Teatrului Tineretului) şi vor putea participa la două lansări de carte. Piatra Neamț va deveni cadrul propice al întâlnirilor culturale: cu teatrul, muzica, dansul, cartea. (vezi tot programul – AICI)

Ca un omagiu adus împlinirii a 400 de ani de la trecerea în veşnicie a celui mai jucat dramaturg din toate timpurile, festivalul va debuta cu premiera Teatrului Tineretului, Cum vă place de William Shakespeare, în regia lui Vlad Cristache.

Programul celei de-a XXVIII-a ediţii a Festivalului de Teatru Piatra Neamţ se regăsește în attach. Biletele şi abonamentele vor fi puse în vânzare de miercuri, 19 octombrie.

Vă așteptăm să ne bucurăm împreună și să PLEDĂM PENTRU TINE(RI)!

Vineri, 4 noiembrie

Ora 19.00 // Sala Mare // Teatrul Tineretului Piatra Neamț

FESTIVITATEA DE DESCHIDERE

distributia_01_0117CUM VĂ PLACEPREMIERĂ

de William Shakespeare, regia: Vlad Cristache

cu: Cristina Mihăilescu, Emanuel Becheru, Sabina Brânduşe, Valentin Florea, Mircea Postelnicu, Dragoş Ionescu, Aida Avieriţei, Cătălina Bălălău, Andrei Merchea Zapotoţki, Daniel Beşleagă, Lucreţia Mandric, Dan Grigoraş, Rareş Pîrlog, Răzvan Bănuţ, Florin Hriţcu, Dan Covrig

Împlinirea a 400 de ani de la trecerea în veşnicie a celui mai jucat dramaturg din toate timpurile este omagiată la Teatrul Tineretului prin montarea unei piese mai puţin jucate în România: Cum vă place. Scrisă în jurul anului 1600, piesa a trecut aproape neobservată în secolul al XVII-lea, devenind extrem de populară în secolul al XIX-lea, ca simbol legat de libertatea vieţii în natură, distributia_01_1012adorată de romantici. Un nou vârf al popularităţii sale s-a înregistrat în a doua jumătate a secolului al XX-lea, când au fost explorate elementele legate de feminism, ecologie, homosexualitate, specifice epocii postmoderne.

În România prima reprezentaţie a avut loc în 1933, la Teatrul „Maria Ventura“ din Bucureşti, în regia lui Victor Bornovsky, cu Leny Caler şi George Vraca în rolurile principale, traducerea aparţindu-i poetului Adrian Maniu.

Această comedie rămâne în istoria dramaturgiei universale un reper prin broderiile lingvistice ce reflectă candoarea dialogurilor dintre îndrăgostiţi şi frumuseţea meditaţiilor despre condiţia omului. Motoul Teatrului Globe, deschis la Londra, în 1599, pentru trupa lui Shakespeare, era Totus mundus agit histrionem, o sinteză a versurilor celebre din Cum vă place:  „Lumea-ntreagă/ E o scenă și toți oamenii-s actori / Răsar și pier, cu rândul, fiecare” (Actul II, scena 7, trad. Virgil Teodorescu).

afis-festival-page-001

festival-sponsori

festival-finantatori

D.M.B.
PUBLICITATE