Guvernul României a decis când vor fi cele trei zile de doliu național după moartea Regelui Mihai I

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 6 decembrie, o hotărâre privind stabilirea a trei zile de doliu național după decesul Regelui Mihai I. Astfel, zilele de 14, 15 și 16 decembrie sunt declarate zile de doliu național în România. Acestea au fost stabilite marți seară într-o întâlnire desfășurată la Guvern, la care au  participat reprezentanții mai multor instituții guvernamentale și cei ai Casei Regale. De asemenea, au fost stabilite activitățile, calendarul și detaliile tehnice privind desfășurarea funeraliilor naționale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Casa Regală a României a publicat, miercuri, programul oficial al funeraliilor regale, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai I urmând să ajungă pe 13 decembrie, la ora 11.00, pe aeroportul Otopeni, înmormântarea fiind programată pentru 16 decembrie, la Curtea de Argeş. (vezi programul – AICI)

Fostul suveran al României Mihai I a murit marți, la vârsta de 96 de ani, la reședința din Elveția, a anunțat Casa Regală.(vezi articol – AICI)

Când s-a mai decretat doliul național în România
1 septembrie 2016 – în memoria victimelor cutremurului din Italia, care a ucis și 11 români
13 august 2016 – zi de doliu naţional în memoria Reginei Ana.
24 martie 2016 – zi de doliu naţional în memoria victimelor atentatelor teroriste de la Bruxelles.
31 octombrie, 1 si 2 noiembrie 2015 – zile de doliu naţional pe teritoriul României, în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv din Bucureşti.

 

Comunicatul Guvernului României:

Zilele de 14, 15 și 16 decembrie 2017 sunt declarate zile de doliu național pe teritoriul României în memoria Majestății Sale Regele Mihai al României, șef al statului român între anii 1927-1930 și 1940-1947. Executivul a adoptat, în ședința de astăzi, o hotărâre în acest sens.

În zilele de doliu național, toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă. De asemenea, drapelul României în bernă va fi arborat la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ și de cultură, misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări și autogări, precum și ca pavilion pe navele de orice fel și pe ambarcațiunile ce navighează sub pavilion românesc. Aceeași obligație revine, potrivit legii, și persoanelor fizice dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reședință.

Totodată, posturile de radio și televiziune, instituțiile de cultură își vor adapta programul în mod corespunzător.     

Decizia privind declararea celor trei zile de doliu național pe teritoriul României a fost luată în temeiul dispozițiilor Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României de către autoritățile și instituțiile publice.

Slujba de înmormântare a Majestății Sale Regele Mihai va avea loc sâmbătă, 16 decembrie 2017, în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș. 

Informații suplimentare:

Guvernul, împreună cu Casa Regală, organizează funeraliile naționale care vor avea loc în memoria Majestății Sale Regele Mihai. Reprezentanții instituțiilor guvernamentale implicate în organizarea ceremoniilor funerare sunt în legătură cu reprezentanții Casei Regale a României pentru stabilirea detaliilor, calendarului funeraliilor naționale, precum și implicarea fiecărei instituții guvernamentale.  

PUBLICITATE