Guvern: Ajutoare de urgenţă pentru persoanele afectate de inundaţiile din Neamț

Guvern va aproba, în şedinţa de astăzi (5 iulie), acordarea de ajutoare de urgenţă, în valoare de 6 milioane de lei, dar şi scoaterea din rezervele de stat a unor materiale de construcţii, paturi, locuinţe modulare şi alimente pentru persoanele afectate de inundaţiile din ultima perioadă, produse în judeţele Bacău, Botoşani, Buzău, Covasna, Dâmboviţa şi Neamţ.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Se aprobă acordarea unor ajutoare de urgenţă, în limita sumei de 6.000.000 lei, din creditele bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale pentru anul 2018, pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe ori gospodării au fost afectate de inundațiile, alunecările de teren și fenomenele meteorologice deosebite produse în perioada iunie – iulie 2018. – notează decizia Guvernului.

Ajutoarele de urgență prevăzute mai sus se acordă familiilor sau persoanelor singure, astfel:
a) câte 10.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror gospodării au fost afectate în proporție de peste 50%;
b) câte 5.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror gospodării au fost afectate în proporție de până la 50%, inclusiv .

În cazul în care, urmare inundațiilor, alunecărilor de teren și fenomenelor meteorologice deosebite produse în perioada iunie – iulie 2018, s-au înregistrat pierderi de vieți omenești, familia persoanei decedate beneficiază de suma de 25.000 lei.

În situația prevăzută mai sus, ajutorul se plătește soțului/soției ori rudelor directe de gradul 1 sau 2 sau, în lipsa acestora, persoanei care s-a ocupat de organizarea înmormântării.

Sumele care se acordă cu titlu de ajutoare de urgenţă, potrivit prevederilor prezentei hotărâri, se stabilesc prin anchete sociale efectuate de agențiile pentru plăți și inspecție socială din județele în care s-au înregistrat inundațiile, alunecările de teren și fenomenele meteorologice deosebite produse în perioada iunie – iulie 2018, denumite în continuare agenții teritoriale . Pentru propunerea nominală a sumelor cu titlu de ajutor de urgență, anchetele sociale vor ţine cont de gradele de avariere/distrugere stabilite de inspectoratul județean pentru situații de urgență/comitetul judeţean pentru situații de urgență.

De asemenea, un alt proiect de hotărâre prevede scoaterea din rezervele de stat şi acordarea imediată ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, a unor cantităţi de produse, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, în limita sumei de 767.700 lei, exclusiv transportul, pentru populaţia afectată de fenomenele hidrometeorologice periculoase produse în judeţele Bacău, Botoşani, Buzău, Covasna, Dâmboviţa şi Neamţ.

Conform anexei Hotărârii de Guvern, în județul Neamț se vor acorda: 540 kg. conserve carne, 120 kg. pate de ficat, 1.899 l apă minerală, 150 saci de dormit și 1.800 kg de făină (vezi documentul – AICI)

PUBLICITATE