„Greșeală sau eroare” la Spitalul Județean Neamț – plăgi contaminate cu viermi


Dimineață, am primit o informație interesantă: o femeie de aproximativ 50 de ani, care era internată recent, i s-au descoperit viermi într-o plagă. Mai mult de atât, sursele noastre au declarat că deși pacienta a fost curățată, viermii mișunau în continuare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Din ce am înțeles, femeia venise deja cu plăgile contaminate cu viermi, deci nu ar putea fi vorba de vreun caz similar cu cel de la Spitalul de Arși din București. Problema este că plăgile pacientei încă erau contaminate deși acestea au fost curățate.

Primul punct de vedere oficial al Spitalului prezenta situația în felul următor: după ce a fost curățată (în zona călcâiului), la secția de terapie intensivă, pacienta a fost transferată pe secția de Diabetologie și s-a făcut, din nou, toaleta plăgilor inclusiv la nivelul halucelui (degetul mare de la picior) unde s-au mai descoperit niște viermi.
Cu alte cuvinte, a fost curățată la căcâi dar nu au văzut că viermii erau și la degetul mare. 

La scurt timp după aceste declarații, Spitalul Județean revine cu o completare, în care suntem informați că s-a făcut doar o singură operație de curățire, cea de la călcâi: Nu este vorba de alți viermi așa cum am înțeles eu, pur și simplu este o altă plagă, urmare a diabetului dezechilibrat.

„Este vorba despre o pacientă care s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe, în noaptea de 9 spre 10 august, cu un diabet dezechilibrat, cu leziuni trofice la nivelul membrelor inferioare, la nivelul halucelui și nivelul calcanean, probabil ulcer diabetic. Cu o igienă a plăgilor deficitară, a fost internată direct la terapie intensivă, în secția de Diabetologie. În secția de terapie intensivă, la toaleta plăgilor, s-au descoperit viermii, motiv pentru care a fost făcută excizia țesutului, de cei de la chirurgie și s-a făcut tratamentul leziunilor respective. S-a reechilibrat glicemia și a fost transferată pe secția de Diabetologie. În continuare este internată la secția de Diabet, sub tratament.”

Sperăm ca ultima declarație să fie cea oficială (iar cea inițială să fie o greșeală de documentare) și sperăm să fi fost o singură operație de curățare a plăgilor (și nu o eroare), altfel Vom reveni…

 

Dan Mihail B.
PUBLICITATE