Gheorghe Ștefan condamnat la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul Microsoft


Fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, a fost condamnat joi de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani de închisoare cu executare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au pronunţat joi sentinţa în dosarul Microsoft, în care sunt inculpaţi pentru fapte de corupţie fostul ministru Gabriel Sandu şi fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş.- notează stiripesurse

Nicolae Dumitru „Niro” a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Muncă în folosul comunităţii – 9 luni.
Gabriel Sandu a primit doi ani de închisoare cu executare.
Dorin Cocoşdoi ani de închisoare cu executare.

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Astfel, susţin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat.

„La nivelul anului 2009, instituţiile beneficiare utilizau 150.694 licenţe ce au fost achiziţionate în perioada 2004 – 2008 în baza prevederilor contractului comercial de închiriere a licenţelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO şi a actelor adiţionale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat şi dreptul neexclusiv de utilizare a licenţelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licenţelor şi a efectelor contractului de închiriere de licenţe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licenţe Microsoft către Guvernul României”, preciza DNA.

În primăvara anului 2009 a avut loc o întrevedere între Cocoş, Ştefan, Sandu şi alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilităţile pe care le avea Ministerul Comunicaţiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licenţelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere

PUBLICITATE