Gerul din Neamț a umplut adăposturile și a pus Bistrița în pericol de îngheț


Conform unui comunicat al Instituției Prefectului Neamț, până pe 21.01.2016 ora 10.00 se prognozează vreme deosebit de rece. Temperaturile maxime vor fi preponderent negative, iar dimineaţa şi noaptea va fi ger, cu minime cuprinse între -15…-10 grade, temporar vor fi intensificări ale vântului 45-50 km/h, spulberând zăpada depusă în zilele precedente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Pe baza datelor primite prin fax de la S.G.A. Neamţ, pe râul Bistriţa, începând din coada lacului Izvoru Muntelui, în amonte, pe toată lungimea aferentă judeţului Neamţ, se manifestă fenomene specifice de iarnă (aglomerări de gheţuri, gheaţă la maluri, curgere de zai). Aglomerările de gheţuri se manifestă pe o lungime de 10,7 km. Pe sectoare, situaţia se prezintă astfel:

  • Din coada lacului Izvoru Muntelui până amonte 0,3 km punte ACH Poiana Teiului pe o lungime de 10,7 km, cu grosimi cuprinse între 10 – 30 cm;
  • Din amonte 0,3 km punte ACH Poiana Teiului, până la Lunca (com. Borca), curs liber şi parţial gheaţă la maluri.

Din amonte curge zai pe 60 % din suprafaţa apei. Temperatura aerului la Staţia hidrometrică Frumosu, la ora 06,00 a fost de -15º C. Nu s-au semnalat probleme deosebite, iar râul este monitorizat de personal din cadrul S.G.A. Neamţ.

Pentru prevenirea decesului prin hipotermie, in centrele de cazare destinate persoanelor fără adăpost au fost cazate un număr de 65 de persoane, astfel:
34 persoane la centrul din municipiul Piatra Neamţ;
10 persoane la centrul din municipiul Roman;
7 persoane la centrul din oraşul Târgu Neamţ;
14 persoane la centrul din oraşul Roznov;
0 persoane la centrul din oraşul Bicaz

PUBLICITATE