A fost votată legea eliminării a 100 de taxe


Deputaţii au adoptat astăzi (25 octombrie) Legea privind eliminarea a peste 100 de taxe (inclusiv taxa Radio-TV), iniţiată de Liviu Dragnea, respingând varianta comisiei de specialitate care a stabilit menţinerea taxei pentru posturile de radio şi televiziune publice.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Camera Deputaţilor este for decizional, legea urmând să plece la promulgare.

Liberalii au votat și ei legea, în schimb au criticat eliminarea taxei radio-TV, Andreea Paul anunțând ca PNL ar putea chiar contesta la Curtea Constituționala actul normativ.

Inițiatorii legii susțin că taxele desființate aduc doar 0,07% din PIB și că România poate ajunge în 2018, prin continuarea tendinței de desființare, „în rândul țărilor cu cel mai mic număr de taxe”. Potrivit lor, 25 din cele 102 taxe se plătesc în afara granițelor.

Este vorba de nouă mari categorii de taxe. Primul – eliminarea taxelor radio și TV. Cheltuielile Radioului și ale Televiziunii urmează să fie susținute de stat.

Al doilea capitol este cel al taxei de timbru pentru autovehicule. Rațiunea acestei propuneri este aceea că Administrația Fondului de Mediu oricum încasează efectiv o mică parte din aceasta, respectiv 40% din sumele cuvenite.

Prin eliminarea taxelor percepute la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) cu ocazia înființării unei firme precum și pentru înregistrarea mențiunilor, inițiatorii cred că se va încuraja antreprenoriatul.

Eliminarea taxei pentru cazierul fiscal și cazierul judiciar, dar și taxele consulare percepute la misiunile diplomatice și la oficilii consulare ale României. Apostilarea și supralegalizarea actelor oficiale ar urma să fie făcută gratuit. În cazul eliberării pașapoartelor se propune eliminarea taxei suplimentare.

Alte taxe desființate sunt cele de eliberare a permiselor de pescuit recreativ și sportiv, cele extrajudiciare de timbru și tarifele pentru plata pierderii sau modificării actelor pentru publicarea în Monitorul Oficial. – notează digi24.ro

D.M.B.
PUBLICITATE