„Floricică de la munte” premiată la „Serbările transilvane” de la Cluj-Napoca


13906865_1048098748571182_6388646916277536553_nLa sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul celei de a treia zi a festivalului internaţional de folclor „Serbări transilvane”, desfăşurat la Cluj-Napoca, Ansamblul “Floricică de la munte” a repurtat un dublu succes, atât la public, prin evoluţia artistică deosebită, cât şi în opinia tuturor celorlalţi participanţi la această prestigioasă manifestare cultural artistică. Într-o distribuţie amplă, de patruzeci de artişti, orchestranţi, dansatori şi interpreţi de folclor, ansamblul nemţean a pus în scenă un obicei de nuntă specific zonei Moldovei. Gazdele festivalului s-au declarat încântate de evoluţia ansamblului “Floricică de la munte”, „membrii săi ne-au reamintit tuturor frumuseţea obiceiurilor şi jocurilor din Moldova. Pentru această strălucită reprezentaţie, nu s-a făcut rabat de la nici un efort, transportându-se la noi, la Cluj Napoca toata recuzita necesară: lada de zestre, icoane, ţoale, ştergare, damigene, ploşti cu ţuică şi vin, obiecte de uz casnic din gospodăria ţărănească. Toate acestea din dorinţa de a recrea pe scenă, atmosfera caselor moldoveneşti, tradiţionale.”

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Festivalul culturii şi tradiţiilor populare din Transilvania „Serbările Transilvane” a debutat în anul 2000 din dorinţa de a sprijini şi promova activitatea ansamblurilor folclorice din judeţul Cluj. Festivalul este organizat de fundaţia culturală „Etnostar”, având ca parteneri chiar de la prima ediţie Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Primăria Cluj-Napoca, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj şi Consiliul Judeţean Cluj. Festivalul, la primele sale ediţii, se adresa ansamblurilor folclorice de copii, formaţiilor tradiţionale săteşti, ansamblurilor folclorice studenţeşti, ansamblurilor minorităţilor trăitoare în Transilvania, meşterilor populari din judeţul Cluj şi din judeţele Transilvaniei.

În acest an, s-a dorit o  transformare a festivalului, fapt care a dorit să ducă la promovarea internaţională a folclorului şi culturii tradiţionale din judeţul Cluj, contribuind la dezvoltarea colaborărilor culturale internaţionale dintre ansamblurile folclorice clujene cu cele din ţară, dar şi din ţările europene.

Trofeul celei de a XVI-a ediţii a „Serbările transilvane” a fost decernat, la cea de a treia participare a sa in festival, ansamblului folcloric “Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ.

PUBLICITATE