Felicitări! Serviciul Salvamont Neamț a obținut acreditarea


unnamedÎn urma unui proces care a durat mai bine de 6 luni Serviciul Salvamont Neamț a primit în baza noilor prevederi, acreditarea de a desfășura activități de prevenire a accidentelor montane și de salvare în munți cât și de atestare a capacității operaționale pentru un număr de trei formații. Normativele au fost elaborate în baza HGR 77 de către ANSMR iar întreg procesul a fost supervizat de către D.S.U.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Criteriile de evaluare au fost, în mare, -Actele de înființare în baza HGR 77, Personalitatea Juridică, Dovada sediului și a bazelor de operațiuni, logistică și comunicații, dispecerizarea , legătura și conlucrarea cu IGSU-ISU, respectarea baremelor din HGR77/2003, personalul atestat și calificat, etc.

Documentația a fost trimisă Consiliului Județean Neamț care ne-a înmânat-o în cursul zilei de ieri. Printr-o adresă oficială, Județul Neamț este felicitat pentru susținerea activității dar, cum este normal să fie, se menționează și niște deficiențe care au fost constatate la majoritatea serviciilor care au obținut acreditarea.

Catre Consiliul Judeţean Neamţ
Domnului Preşedinte IONEL ARSENIE
Vă transmitem alăturat Certificatul de acreditare al Serviciului Public Judeţean Salvamont Neamţprivind desfăşurarea de activităţi de prevenire a accidentelor montane şi de salvare în munţi şi Certificatele de atestare a capacităţii operative de intervenţie a echipei Salvamont Neamţ 1, echipei Salvamont Neamţ 2 , şiechipei Salvamont Neamţ 3 certificate eliberate în urma derulării procesului de evaluare şi acreditare a structurilor salvamont din Romania .
Certificatele au fost eliberate pentru o perioada de 5(cinci) ani în următoarele condiţii :
– Creşterea numărul de salvatori angajaţi la minim 12, astfel încât să se asigure o schema organizatorică funcţională de prim răspuns la intervenţii , corelată cu suprafaţa şi specificul complex al zonei montane a judeţului Dvs.
-Modernizarea Bazei de Interventie Dochia si a heliportului din proiectul aferent astfel incat sa poata asigura aterizarea in siguranta a elicopterelor SMURD.
– Înfiinţarea de baze de salvamont în zona Cheile Bicazului-Hăşmaş pentru asigurarea condiţiilor optime de intervenţie în regim de urgenţă la evenimentele montane .
– Completarea baremului de dotare al echipelor de salvatori cu echipamente de intervenţie (tărgi de salvare, trepied şi troliu de salvare ), prim ajutor medical (defibrilatoare şi aparatura respiraţie ), deplasare şi transport mecanizat(ATV, UTV.)
– Infiintarea unui compartiment distinct in cadrul serviciului cu salvatori din mediul subteran specializati in conformitate cu Legea 402/2006 cat si dotarea conformitate cu beremul din respectiva lege.

Termenul de revizuire a îndeplinirii, respectiv demarării procesului de îndeplinire a condiţiilor în care a fost eliberat Certificatul de acreditare al Serviciului Public Judeţean Salvamont Neamţ, este semestrul II – 2018.
Vă felicităm pentru modul în care a-ţi reuşit să organizaţi şi să susţineţi activitatea de salvare montană la nivelul judeţului Dumneavoastră.
Cu respect ,
Preşedinte A.N.S.M.R.
Mircea Opriş

Suntem deosebit de mândri că ne aflăm între primele servicii care au obținut acreditarea ceea ce din punct de vedere profesional ne obligă și mai mult.
Sperăm ca noua conducere a CJ Neamț să înțeleagă importanța actului pe care îl avem de îndeplinit și anume protejarea și salvarea vieții celor ce vizitează, lucrează sau trăiesc în zona montană a Județului Neamț și să ne susțină în continuare.

Din păcate nu toate județele au reușit să îndeplinească criteriile cerute, zona Moldova stând și la acest capitol cel mai prost, Bacăul a obținut o acreditare pe termen foarte scurt de numai 2 ani, iar Suceava și Vrancea nu au obținut-o deloc .

Dan Mihail B.
sursa: Comunicat Salvamont Neamț
PUBLICITATE