EXERCIŢIU! – Miercuri, 6 decembrie, vor suna sirenele de alarmare în județul Neamț

Începând cu luna august a anului curent, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00 – 11.00, vor fi acționate sirenele de alarmare publică existente la nivel național.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În data de 06.12.2017, în intervalul orar 10.00-11.00, la nivel judeţean se va desfăşura un exerciţiu de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de urgenţă, ce urmăreşte antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale şi pregătirea populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare, verificarea timpului de reacţie al autorităţilor la primirea mesajului de înştiinţare, obţinerea unor date reale privind starea de operativitate a echipamentelor dedicate şi gradul de acoperire acustică. La această activitate sunt planificate să participe următoarele structuri/instituţii:

  1. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă;
  2. Structurile M.A.I. de la nivel judeţean;
  3. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ;
  4. Comitetele locale pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul Neamţ.

Miercuri, 06 decembrie a.c., în intervalul orar 10.00-11.00, exerciţiul se va desfăşura după următorul scenariu, astfel:

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va transmite către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgentă „Petrodava” al Judeţului Neamţ, un mesaj de înştiinţare/avertizare/alarmare.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgentă „Petrodava” al Judeţului Neamţ, va transmite către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă menţionate mai sus, un mesaj de înştiinţare/avertizare/alarmare, pentru acţionarea unui semnal de alarmare. Semnalul care va fi introdus poate fi unul din următoarele:

  1. semnalul ALARMĂ AERIANĂ (se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele).
  2. semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE (se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele).
  3. semnalul PREALARMĂ AERIANĂ (se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele).
  4. semnalul ÎNCETAREA ALARMEI (se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute. pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut).

Pentru sirenele electronice de alarmare, semnalul acustic va fi precedat de mesajul vocal: „Cetăţeni, acesta este un exerciţiu! Nu intraţi în panică!”.

Punerea în funcţiune a mijloacelor de alarmare şi modul de acţiune al autorităţilor locale pentru avertizarea şi alarmarea populaţiei va fi verificată prin sondaj de către personalul unităţii.

Totodată, în data de 06.12.2017, în intervalul orar menţionat mai sus, la nivelul municipiului Piatra Neamţ se va desfăşura un Exerciţiu de Alarmare Publică cu tema – Activitatea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Piatra Neamţ, Centrului Operativ cu Activitate Temporară, a personalului de specialitate în domeniul protecţiei civile şi apărării împotriva incendiilor încadrat la nivelul primăriei, a personalului didactic şi elevilor, a salariaţilor şi populaţiei în vederea organizării şi desfăşurării acţiunilor şi măsurilor preventive ce se impun ca urmare a producerii unui cutremur.

Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările ISU Neamț pentru situații de urgență.

PUBLICITATE