Eminenţa Sa cardinalul Leonardo Sandri va fi prezent în județul Neamț pe 28 septembrie

Eminenţa Sa card. Leonardo Sandri, prefect al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, va veni în vizită în Dieceza de Iaşi, în ziua de 28 septembrie 2017, răspunzând invitaţiei episcopului de Iaşi. Programul vizitei va include localităţile Iaşi, Săbăoani, Roman, Tărâţa şi Cucuieţi, în care sunt obiective sprijinite de Eminenţa Sa.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Cardinalul Leonardo Sandri a fost un apropiat al Papei Ioan Paul al II-lea şi s-a aflat pe lista scurtă pentru a deveni el însuşi Papă la retragerea lui Benedict al XVI-lea. Unul dintre cei mai influenţi cardinali de la Vatican, Leonardo Sandri, se declară un prieten al României.

În ziua de 28 septembrie 2017, după sosirea pe aeroportul din Iaşi şi o scurtă vizită la Seminar şi Episcopia de Iaşi, Eminenţa Sa se va deplasa la Săbăoani, unde, la ora 10.00, în faţa bisericii „Regina Sfântului Rozariu”, va prezida o rugăciune de binecuvântare a Centrului Medical şi a Centrului Paliativ pentru Bătrâni din această localitate.
Cardinalul va fi însoţit de ÎPS Miguel Maury Buendía, nunţiul apostolic în România şi Republica Moldova, de PS Petru Gherghel şi de PS Aurel Percă.

Numele centrului medical nu a fost ales întâmplător. Episcopul Anton Durcovici, când a fost în închisoare, a lăsat ca testament că doreşte la Săbăoani ridicarea unui edificiu, dedicat sfintei Fecioare Maria. Construcţia bisericii „Regina Sfântului Rozariu” a început în anul 2003, fiind inaugurată la 7 octombrie 2006. Pr. Toma Encuţă, fost paroh de Săbăoani, a coordonat această lucrare, iar pr. dr. Iosif Antoci, care lucrează în Arhidieceza de Viena, a colaborat la finalizarea bisericii. Din anul 2006 se celebrează în fiecare zi sfânta Liturghie. Construirea clădirii Centrului Medical „Anton Durcovici” a fost începută în anul 2012 de către pr. Toma Encuţă. Din diverse motive, proiectul nu s-a finalizat, clădirea intrând în administraţia Episcopiei de Iaşi, urmând ca atunci când şi alţi binefăcători se vor alătura acestui proiect, să poată fi dus la bun sfârşit.

Înalţii oaspeţi se vor deplasa la Roman, cu o scurtă vizită la Surorile „Sfântul Iosif”. Acest mic popas este un semn de mulţumire pentru cei 50 de ani de preoţie, pe care cardinalul îi va sărbători la începutul lunii decembrie, şi pentru tot ajutorul oferit de această familie călugărească, mai ales în anii de studii de la Roma.

La ora 13.00, cardinalul, însoţit şi de ceilalţi înalţi oaspeţi, va fi la Tărâţa, unde va binecuvânta biserica, centrul parohial şi centrul pentru copii şi tineri. Biserica „Naşterea Sfintei Fecioare Maria” (30 m x 12 m) a fost renovată, atât în interior cât şi exterior. În anul 2004, în doar patru luni, s-au ridicat atât casa parohială cât şi biserica. Din cauza calităţii materialelor, a fost nevoie de o reabilitare. Sub coordonarea pr. Toma Encuţă, lucrările au fost conduse de ing. Petru Encuţă şi de Florentiu Pal, însoţiţi de muncitori din Săbăoani, susţinuţi fiind şi de pr. dr. Iosif Antoci.

Programul vizitei cardinalului Sandri va continua în localitatea Cucuieţi (comuna Solonţ, judeţul Bacău), unde, la ora 16.00, va prezida celebrarea de consacrare a noii biserici, cu hramul „Sfânta Cruce”, şi a altarului, însoţit, de asemenea, de ÎPS Miguel Maury Buendía şi de episcopii Petru Gherghel şi Aurel Percă. Biserica are o lungime de 16 m şi o lăţime de 8 m, arhitect fiind Sergiu Bălteanu din Roman, construcţia a fost făcută de Firma „Robu Construct” din Roman, director fiind ing. Valentin Robu din Săbăoani.

După Liturghia de consacrare a noii biserici din Cucuieţi, cardinalul împreuna cu nunţiul apostolic se vor îndrepta spre Bucureşti. A doua zi, 29 septembrie 2017, se va întâlni cu preşedintele României, cu patriarhul Daniel, apoi va celebra o Liturghie în catedrala „Sfântul Iosif” din Bucureşti. Sâmbătă, 30 septembrie 2017, se va îndrepta spre Blaj, unde va lua parte la sesiunea de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, care se va desfăşura în intervalul 28-30 septembrie, urmând a se întâlni şi cu Eminenţa Sa card. Lucian Mureşan. Duminică, 1 octombrie 2017, la prânz, este prevăzută o Liturghie arhierească, urmând apoi să se îndrepte spre Bucureşti şi mai apoi spre Roma. (Pr. dr. Iosif Antoci)

***

Cardinalul Leonardo Sandri a mai vizitat România: între 6 şi 10 mai 2010 (la 8 mai 2010, a participat la pelerinajul de la Muzeul Memorial al Victimelor Rezistenţei Comuniste şi „Cimitirul Săracilor” din Sighetu Marmaţiei), între 3 şi 6 noiembrie 2011 (a participat la întâlnirea episcopilor catolici de rit oriental, desfăşurată la Oradea) şi între 30 şi 31 august 2014 (în prima zi, sâmbătă, 30 august 2014, la Bucureşti, a participat la Liturghia pentru inaugurarea Eparhiei „Sfântul Vasile cel Mare” şi întronarea primului episcop al acesteia, Monseniorul Mihai Frăţilă, în aceeaşi zi efectuând şi o vizită la patriarhul Daniel, iar în a doua zi, 31 august, a prezidat sfânta Liturghie în catedrala „Sfântul Iosif” din Bucureşti, la prima aniversare a beatificării lui Vladimir Ghika, preot, martir, pe care l-a numit „mărturisitor sublim al dragostei pentru unitatea Bisericilor”).

Congregaţia pentru Bisericile Orientale este un dicasteriu al Curiei Romane, responsabil pentru coordonarea Bisericilor Catolice Răsăritene şi pentru contactul cu Bisericile Răsăritene Ortodoxe. La 9 iunie 2007 papa Benedict al XVI-lea l-a nominalizat ca prefect al acestei congregaţii pe arhiepiscopul Leonardo Sandri, care a preluat funcţia la 1 iulie 2007.

sursa: ercis.ro
PUBLICITATE