DSVSA Neamț – Vaccinarea antirabica a vulpilor – Campania a II-a 2016


Rabia (Turbarea): zoonoză majoră întâlnită la toate speciile de animale homeoterme, caracterizată prin evoluţie acută cu manifestări nervoase exprimate prin hiperexcitabilitate şi agresivitate urmată de paralizii şi moarte.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Campania a II 2016  consta in vaccinarea antirabica aeriana a vulpilor, servicii de transport, depozitare si distributie de momeli vaccinale antirabice pentru vulpi in perioada 26.09 – 26.10.2016.

Scopul vaccinarii antirabice a vulpilor este de a diminua şansele de răspândire a turbării în cadrul populaţiei de animale domestice şi sălbatice, eliminând astfel riscul transmiterii bolii la om şi permiţând ţării noastre să obţină statutul de ţară liberă de rabie.

Vaccinarea oralã a vulpilor se efectuează prin:

distribuirea aeriana a momelilor vaccinale cu ajutorul avioanelor sau elicopterelor, pe suprafeţe întinse sau în zonele greu accesibile,

distributie manuala   în jurul localitãţilor   prin gestionarii fondurilor de vânãtoare, cu asistenţã din partea medicilor veterinari oficiali zonali.

Se va evita distributia aeriana la o distanta mai mica de 500 m de localitati, luciurile de apa, drumurile nationale, autostrazi.

Vaccinul oral, introdus în momeală, este folosit în scopul imunizării active a vulpilor contra rabiei  pentru  prevenirea  infectării  şi  mortalităţii  animalelor  sălbatice.  Imunitatea  se instalează după 21 de zile de la administrare si are o durata de 6 luni; nu se foloseşte pentru vaccinarea animalelor domestice.

Distributia momelilor vaccinale se va face la intrarea in vizuina  si pe traseele circulate de vulpi,   numarul de momeli administrate la fiecare vizuina fiind de minim 10 momeli –in procesele verbale de vaccinare se va consemna in mod explicit numarul de vizuini existente in fondul de vanatoare si numarul de vizuini la care s-au aplicat momelile vaccinale .

Se vor distribui manual la vizuină 25 momeli/km²,

În situaţia vaccinării vulpilor la vizuină, persoane numite şi instruite (vânători, personal silvic, îngrijitori de animale sălbatice) trebuie să localizeze vizuinile de vulpi şi să le înregistreze pe hărţi detaliate. Momelile trebuie plasate la intrarea în vizuini, în funcţie de numărul de vulpi existente în vizuini. Momelile de vaccin trebuie plasate pe întregul habitat al vulpilor (DSVSA Neamt avand repartizata o cantitate de 1850 momeli vaccinale  pentru administrarea manuala la vizuina).

 Până  când  se  aplică  manual  sau  din  avion,  vaccinul  se  depozitează  în  spaţii întunecoase, la o temperatură de -20 Cº sau mai scăzută. Vaccinul nu trebuie expus la temperaturi de peste 15˚C.

Vaccinul poate fi distribuit atunci când temperaturile sunt cuprinse în intervalul 0ºC – +25 ºC.

Pentru prevenirea contactului direct al mâinilor cu momeala, este obligatorie folosirea mănuşilor din cauciuc. În cazul expunerii unor subiecţi umani la ingredientul activ al vaccinului, trebuie solicitat imediat asistenţă medicală şi prezentat medicului prospectul sau eticheta vaccinului.

Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor trebuie restricţionată circulaţia liberă a câinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeala vaccinala  De  asemenea,  în  regiunile  în  care  s-au  distribuit  momeli,  vânătoarea  va  fi interzisă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora.

După 45 de zile de la finalizarea campaniei de vaccinare antirabică la vulpi, in urma notificarii transmise de DSVSA Neamt si tinand cont de numarul de vulpi stabilite a fi impuscate pentru fiecare fond de vanatoare,  vânãtorii, persoanele cu atribuţii de pazã şi ocrotire a vânatului, aduc vulpile împuşcate la LSVSA, în vederea  evaluãrii  vaccinãrii  prin punerea în evidenţã  a markerului vaccinal (tetraciclinã) şi a evaluării   nivelului   anticorpilor antirabici postvaccinali. Se preleveaza 4 (patru) vulpi/100 km2/an.

D.M.B.
PUBLICITATE