DSVSA – La Neamț, NU a fost depistată prezenţa tulpinilor de E. Coli


Rezultat acţiuni cuprinse în Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, a fost demarat de catre ANSVSA Bucuresti în data de 16 mai 2016 şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016. Conform Planului, pentru estimarea contaminarii cu aceste microorganisme la nivelul unitatilor testate, sunt prelevate probe de sanitatie si produse de origine animala :

1. Supermarketuri, macelarii, carmangerii, magazine alimentare:
– sanitatie de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine,
– carnea proaspătă de bovine şi ovine (carne transata provenita de la bovine si ovine)
– carnea tocată (carne tocata de bovine, carne tocata de ovine sau amestec)
– carnea preparată (pasdtrama din carne de vita si/sau oaie, carnati proaspeti din sau care contin carne de vita si/sau oaie,pasta de mici, mici formati din sau care contin carne de vita si/sau oaie, etc)

2. Ferma de bovine, dozatoare, targuri si piete, magazine alimentare, supermarketuri:
– lapte crud (lapte crud sau lapte crud supus unui tratament termic inferior celui de pasteurizare provenit de la bovine si /sau caprine)
– produse din lapte crud (produse din lapte crud sau lapte termizat provenit de la bovine si/sau caprine sau ovine
– produse din lapte supus unui tratament termic cel putin de pasteurizare joasa (smantana, branza dulce, iaurturi, telemea, cascaval, etc)

La nivelul DSVSA Neamt, conform instructiunilor si graficului de prelevare transmise de catre ANSVSA, au fost prelevate de catre echipele de medicii oficiali desemnate şi instruite pentru a desfăşura acţiunile din cadrul acestui Plan, un numar de 15 probe dintr-un total de 18, din carmangerii, macelarii, supermarketuri si hipermarketuri (carne proaspata, carne preparata si carne tocata).

DSVSA Neamt a asigurat mijloacele logistice şi baza tehnico–materială necesară prelevării probelor, întocmirii evidenţelor şi asigurării transportului probelor la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, în vederea efectuării analizelor.

Conform buletinelor de analiză, eliberate de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, NU a fost depistată prezenţa tulpinilor de Escherichia Coli verotoxigenă in niciuna din cele 15 probe analizate

D.M.B.
PUBLICITATE