DSP Neamț: Aproape 2000 de infecții respiratorii acute în perioada 22-28 ianuarie

In saptamana 22.01-28.01.2018 de supraveghere epidemiologica numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute ( IACRS) a fost de 1973, cu un numar de 32 internari, marcand tendinta de crestere faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă, cand s-au inregistrat 1554 cazuri cu 18 bolnavi intemati.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel infecţiile respiratorii acute se încadrează în intervalul aşteptat pentru această perioadă. Numarul de pneumonii raportate a fost de 625 cu un numar de 135 internari, in tendinta de crestere fata de cele 401 cazuri cu 123 internari din saptamana precedenta.

Ratele de incidenta cele mai crescute pentru IACRS se inregistreaza la grupa de varsta 2-4 ani iar pentru pneumonii la grupa de varsta 0-1 an. S-au inregistrat un numar de 5 cazuri de gripa, la pacienti nevaccinati antigripal, 4 cazuri provin din mediul rural si un caz din mediul urban.

S-au recoltat un numar de 5 probe pentru cazurile clinice compatibile cu gripa care au fost trimise la Institutul Cantacuzino Bucuresti pentru confirmare.
Din cele doua probe recoltate saptamana precedenta si trimise la Institutul Cantacuzino s-a confirmat o singura proba cu izolarea Virusului gripal tip B.

Până la data de 28.01.2018 au fost vaccinate antigripal 19067 persoane din grupele la risc, de pe teritoriul judetului, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.
La nivelul judetului Neamt mai exista in stoc (la nivelul DSP Neamt si a cabinetelor medicilor de famille) un numar de 6077 doze de vaccin antigripal.

Recomandăm populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să respecte măsurile nespecifice de prevenire a gripei care constau în:
• evitarea aglomeraţiilor;
• evitarea contactului cu persoanele bolnave;
• păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru)faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
• folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare;
• spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca;
• creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
• aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
• îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
• evitarea staţionării în frig timp îndelungat.

Recomandăm populaţiei să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.
De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea medicului

PUBLICITATE