Drama unui mare actor român. „Totul a început la Piatra-Neamț…”


UPDATE 28 octombrie – Actorul Cornel Nicoară: De câteva zile ziarele sunt ,,sincer preocupate” de fapzul că actorul Valentin Uritescu mai are puţine zile de trăit . Acum o oră am vorbit cu el şi cu soţia sa Vali la telefon , ERAU INDIGNAŢI de porcăriile din presă . Venea de la tipografie unde a dat bun de tipar pentru cea de a treia carte a sa , porcăria asta cu iminenta sa moarte a reuşit să îngrijoreze pe toată lumea ,,um primit telefon de la rudele şi prietenii mei din Vinerea , conuna sa natală , şi am fost întrebat : ,,Ce faci mă Vali , mori şi noi nu ştim nimic ?”
Îi rog şi pe gazetarii din Piatra Neamţ să înceteze în a cita din presade doi lei !

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Știrea inițială – După ce unii dintre cei mai mari actori români, printre care Radu Beligan, Sebastian Papaiani şi Marin Moraru, au plecat dintre noi anul acesta, o altă mare valoare se teme că zilele îi sunt numărate.

274_bigValentin Uritescu este unul dintre cei mai îndrăgiți actori de la noi, dar recunoaște că trece prin momente grele. La 75 de ani, boala de care suferă de la 36 de ani s-a agravat. E vorba despre o boala degenerativă, care afectează sistemul nervos și se manifestă prin mișcări involuntare și necontrolate la nivelul membrelor și capului.

Se pare că debutul bolii de care suferă Uritescu se leagă de un rol jucat la Piatra-Neamț: La Teatrul Tineretului, am primit primul meu rol de dramă, aproape tragic, în piesa -Mai înainte de a cânta cocoşul-, de Ivan Bukovkan. (1975)…Tensiunea era teribilă. (…) Rolul meu era minunat. L-am jucat cu o intensitate extraordinară. Atât de tare am intrat în personaj, încât mi s-a declanşat un tremur la piciorul stâng. – declara acum 5 ani actorul pentru ziarullumina.ro

Actorul nu avea idee ca acel tremur avea să-l urmărească toată viața și avea să se agraveze pe măsura ce înainta în vârstă. Practic, Uritescu a jucat toată cariera „sedat” de medicamente, pentru ca nu cumva tremurul sa i se declanșeze când era pe scena.

De la rolul asta mi s-a tras. Timp de doi ani si ceva am umblat pe la toti doctorii. Am inceput cu un medic din Piatra Neamt. „Ai sindrom extrapiramidal!” Am venit acasa, m-am uitat in Dictionarul Sanatatii si m-am ingrozit: o boala teribila, degenrativa. Colega mea, Ioana Pavelescu, i-a povestit despre mine tatalui ei, care era medic. Acesta il cunostea pe marele profesor Voiculescu de la Spitalul nr 9. M-am dus la el si m-a internat vreme de 10 zile, timp in care mi-a facut toate analizele posibile. M-a cautat pana si de cupru, sa vada daca n-am cupru in organism. Dupa toate investigatiile astea, mi-a spus: Ai un fel de Parkinson. Suferi de sindrom extrapiramidal. Nu-i chiar Parkinson, dar e cam pe acolo. – notează wowbiz.ro

Actorul Valentin Uritescu s-a născut la 4 iunie 1941, in Vinerea, județul Alba. A absolvit în 1963 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (IATC) din București.
În decursul carierei sale artistice a lucrat ca angajat la patru teatre:
– 1963-1968 la Teatrul „M. Filotti” din Brăila,
1968-1980 la „Teatrul Tineretului” din Piatra Neamț,
– 1981-1990 la Teatrul Bulandra din București,
– 1990 – în prezent – Teatrul Național Ion Luca Caragiale din București.
Debutul pe marele ecran a avut loc in 1981, cu filmul Angela merge mai departe, regizat de Lucian Bratu. A jucat apoi in peste 40 de filme.

D.M.B.
foto: tnb.ro
PUBLICITATE