Dosarul Microsoft. Apropiații lui Gheorghe Ștefan povestesc traseul șpăgii

Un nou termen în dosarul Microsoft a avut loc ieri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde sunt judecaţi Gheorghe Ştefan „Pinalti”, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru „Niro”, pentru o şpagă de 16 milioane de euro. Ultimii trei şi-au recunoscut faptele, în speranţa unei pedepse mai mici, Pinalti susţine că nu este vinovat de faptele invocate de procurori.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Procesul a continuat marţi cu audierea a trei martori cheie, care au ajutat la „spălarea” mitei de 4 milioane de euro care a ajuns la fostul primar și președinte al PDL Neamț, Gheorghe Ștefan. Mărturiile acestora nu i-au fost deloc favorabile lui Pinalti, relatează evz.ro.

Rând pe rând, afaceriștii Decebal Drăghiș și Răzvan Tomi, precum și avocata Luminița Mazilu au povestit traseul unui comision de 4 milioane de euro, bani care au ajuns de la Claudiu Florică, reprezentantul Fujitsu Siemens în România, la Gheorghe Ștefan. Afaceristul Decebal Drăgiş îl cunoştea pe Gheorghe Ştefan după ce acesta i-a intermediat contracte, în schimbul unor comisioane, la Oil Terminal Constanța. Afacerea s-a pus la cale prin intermediul lui Gabriel Muraru, consilierul personal al primarului de la Piatra Neamț.

Potrivit declarațiilor din sală, sfătuitorul liderului PDL i-a cerut lui Decebal Drăghiș să-i pună la dispoziție două firme offshore din Cipru pentru a primi banii pentru licențele Microsoft. „După ce au fost livrați banii, plăţile au fost făcute strict după nevoile lui Gheorghe Ştefan (…) Banii erau aduşi în sacoşe sau genţi şi apoi predaţi în 30 de minute lui Ştefan Gheorghe”, a precizat Drăghiș, în fața judecătorilor. Au urmat la interogatoriu Luminița Mazilu, avocata care a înființat firmele offshore și a precizat că știa că urma să primescă în cont 4 milioane de euro contra unor servicii de „consultanță IT”.

Al treilea martor, Răzvan Tomi, a arătat că Gabriel Moraru i-a propus să încheie nişte contracte cu un offshore pentru un comision de 4%. „Banii îi duceam în parcarea mare din faţa Parlamentului lui Gabriel Muraru sau la biroul de la Marriott a domnului Drăghiș, personal”, a susţinut Tomi, potrivit EVZ.

La următorul termen, pe 2 februarie, va fi audiat şi fostul sfătuitor al lui Pinalti, Gabriel Muraru.

Afacerea Microsoft a început în 2004, când cei patru inculpaţi din dosarul DNA au pretins peste 17 milioane de euro pentru a intermedia achiziţia licenţelor Microsoft de către Guvern, în condiţii păguboase pentru stat.

sursa stiripesurse.ro

PUBLICITATE