Dosar penal pentru stăpânul unui câine care a mușcat o bătrână


Proprietarul unui câine a fost sancționat contravențional pentru lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri. Totodată polițiștii fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În ziua de 09.06.2016, orele 19.20, polițiștii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 2 Săvineşti au fost sesizaţi despre faptul că o femeie de 78 de ani din localitate, a fost atacată şi muşcată de un câine.

Din verificările efectuate s-a constatat că proprietarul câinelui, un bărbat de 63 de ani, din Săvineşti, după ce a consumat băuturi alcoolice, a ieşit în spaţiul public cu un câine rasa ciobănesc german, care a devenit agresiv şi a muşcat persoana vătămată de braţul drept, în momentul în care câinele a trecut pe lângă aceasta.

Bărbatul a fost depistat și i-a fost solicitat carnetul de sănătate a câinelui, rezultând că acesta nu a mai fost vaccinat din anul 2014.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă. Totodată bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 100 lei, pentru lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri, conform art. 2, pct. 17 din Legea 61/1991Rep.

Aducem în atenția proprietarilor de câini periculoşi sau agresivi prevederile Ordonanței de Urgență nr. 55 din 2002 ce stabilește regimul acestor categorii de câini, pentru prevenirea unor evenimente care ar putea aduce atingere integrității fizice unor persoane:

ART. 6
(1)Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis.

(2) Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a (câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor) în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar.

(3) Staţionarea câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în părţile comune ale imobilelor prevăzute la alin. (2) este interzisă.

(4) Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. b (câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor), precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1). În locurile special amenajate pentru câini accesul câinilor prevăzuţi în prezentul alineat este permis fără botniţă şi fără lesă.

PUBLICITATE