Doi tineri din Iași, rătăciți pe Ceahlău, găsiți de salvamontiști


În data de 10 iunie 2016, în jurul orei 17:00, Dispeceratul SSN a fost alertat de doi tineri din Iași în vârstă de 26 respectiv 24 ani care solicitau ajutor. Deși legătura telefonică era foarte proastă și imediat după apel aceasta s-a pierdut, dispecerul a înregistrat faptul că se aflau într-o zonă deosebit de periculoasă, undeva între pereții Ocolașului Mic și Jgheabul Ursăriei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

După două ore de căutări, echipa de intervenție i-a găsit blocați pe o brână deasupra unei prăpastii de câteva sute de metri.

După ce au fost extrași și conduși la Cabana Dochia, aceștia au povestit că inițial au urcat pe traseul Izvorul Muntelui -Poiana Maicilor-Ocolașul Mic și în punctul numit La Viperie nu au mai recunoscut traseul datorită degradării rezultate în urma ultimei furtuni și a copacilor căzuți. Au făcut dreapta confundând poteca cu una dintre potecile de capră neagră, foarte numeroase în acea zonă. După un timp, când poteca s-a pierdut și atât deasupra cât și dedesubt erau pereți impresionanți de stâncă cu verticale de sute de metri, au realizat că sunt într-o situație disperată. Au încercat sa sune de mai multe ori după ajutor dar datorită zonei stâncoase nu au găsit decât târziu o urma slabă de semnal.

După ce au reușit să comunice cu salvatorii montani au procedat foarte corect rămânând pe o brână între stânci unde au fost găsiti de echipa de salvare.

În următoarea perioadă Salvamont Neamț va începe lucrările de degajare a traseelor afectate de ploile abundente și de vântul care a doborât mai mulți copaci pe trasee.

Raul Papalicef
Șef Salvamont Neamț

PUBLICITATE