Doi foști primari din Neamț, condamnați pentru fals în înscrisuri și abuz în serviciu


Filip Azoiției fostul primar al comunei Grințieș a primit ieri, 19 februarie, decizia definitivă a Curții de Apel Bacău de a sta 1 an după gratii iar fostul primar de Săvinești, Vasile Baghiu, a fost condamnat pe 18 februarie, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS
www.zch.ro
www.zch.ro

Magistrații Curții de Apel Bacău au soluționat definitiv dosarul în care Filip Azoiței (fostul primar de Grințieș) și Constantin Pustiu (topograf) au fost judecați pentru fals material în înscrisuri oficiale, iar Fulup Lukacs pentru uz de fals, tăiere ilegală și furt de arbori. Astfel, judecătorii au admis apelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bicaz și al inculpatului Lukacs Fulup și au schimbat decizia Judecătoriei Bicaz (care, inițial îl achitase pe primarul Azoiței), iar în urma administrării unor probe în cursul procesului, Curtea de Apel Bacău a decis, condamnarea la câte un an de închisoare a fostului primar Azoiței și a topografului Pustiu și o pedeapsă de doi ani închisoare în cazul lui Lukacs.

În baza art.288, alin.1 c.pen. anterior, cu aplicarea art.5, alin.1 c.pen., condamnă pe inculpatul Pustiu Constantin, la pedeapsa închisorii de 1 an, pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale.
În baza art.288, alin.1 c.pen. anterior, cu aplicarea art.5, alin.1 c.pen., condamnă pe inculpatul Azoiţei Filip, la pedeapsa închisorii de 1 an, pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale.
În baza art.291 c.pen. anterior, cu aplicarea art.5, alin.1 c.pen., condamnă pe inculpatul Lukacs Fulop la pedeapsa închisorii de 1 an, pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals. În baza art.33, lit.a c.pen. anterior şi art.34, alin.1, lit.b c.pen. anterior, contopeşte pedepsele stabilite pentru infracţiunile concurente, urmând ca inculpatul Lukacs Fulop să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv cea de 2 ani închisoare, fără adăugarea vreunui spor.

www.adevarul.ro
www.adevarul.ro

Fostul edil al oraşului Săvineşti, Vasile Baghiu a fost găsit vinovat, joi 18 februarie, de abuz în serviciu contra intereselor publice, de către magistraţii Judecătoriei Piatra Neamţ. El a fost acuzat că a păgubit Primăria Săvinești cu peste 2,2 miliarde de lei vechi. Astfel, conform anchetatorilor, în ultimul an al mandatului său, Baghiu a făcut nişte compensări cu Ga Pro Com Chemicals, în sensul că firma de îngrăşăminte ar fi plătit în natură taxele şi impozitele pe care le datora primărie. Magistraţii i-au aplicat o pedeapsă de trei ani si jumătate de închisoare cu suspendare, Baghiu fiind obligat la plata sumei de 116.229 lei, paguba creată prin infracţiune instituţiei pe care a condus-o. Decizia poate fi atacată la Tribunalul Neamţ.

În temeiul art. 13^2 din Legea nr. 78/2000 (forma în vigoare anterior datei de 01.02.2014) raportat la art. 248 Cod penal din 1968, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal din 1968 şi art. 5 Noul Cod penal, condamnă pe inculpatul Baghiu Vasile la pedeapsa de 3 (trei) ani şi 6 (şase) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, având ca urmare crearea unui avantaj patrimonial pentru sine sau pentru altul, în formă continuată.
În temeiul art. 71 Cod penal din 1968, raportat la art. 12 alin. 1 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăzute de art. 64 litera a teza a II-a şi litera b Cod penal din 1968 (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat), pe durata executării pedepsei principale.
În temeiul art. 861 alin. 1 Cod penal din 1968, cu aplicarea art. 5 Noul Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei de 3 ani şi 6 luni închisoare aplicate inculpatului Baghiu Vasile sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 5 ani şi 6 luni, stabilit potrivit dispoziţiilor art. 862 alin. 1 Cod penal din 1968 şi calculat de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe.
În temeiul art. 19, art. 25 şi art. 397 alin. 1 Cod procedură penală raportat la art. 998-999 Cod civil din 1864, admite, în parte, acţiunea civilă formulată de Comuna Săvineşti, judeţul Neamţ – reprezentată prin primar Horciu Daniel şi obligă pe inculpatul Baghiu Vasileplătească părţii civile suma de 116.229,91 lei, reprezentând valoarea prejudiciului material cauzat prin infracţiune.

foto: zch.roadevarul.ro

PUBLICITATE