DNA cere închisoare cu executare pentru Gheorghe Ştefan și confiscarea a 4 mil. euro


Procurorii DNA au cerut condamnarea la închisoare cu executare pentru Gheorghe Ştefan, fost primar în Piatra Neamţ, Dorin Cocoş, om de afaceri, Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Nicolae Dumitru, om de afaceri, toţi judecaţi în dosarul „Microsoft”, notează mediafax.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Judecătorii au anunțat că vor da sentința în acest caz pe data de 24 martie.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut pedepse cu executare pentru toţi inculpaţii trimişi în judecată în acest dosar. De asemenea, DNA a cerut instnaţei să dispună şi confiscări speciale, petnru recuperarea prejudiciului produs de cei patru inculpaţi, respectiv câte două miliioane de euro de la Cocoş şi Sandu, 7,5 milioane de dolari şi două milioane de euro de la Nicolae Dumitru, precum şi patru milioane de euro de la Gheorghe Ştefan.

În ultimul cuvânt pe fond, Gheorghe Ştefan, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ şi vicepreşedinte al PDL, le-a spus judecătorilor că o parte dintre acuzaţii sunt adevărate, însă a cerut să vină cu unele completări. „Eu recunosc traficul de influenţă politică. Din declaraţiile date la urmărirea penală, recunosc parţial. Trebuie să mai dau amănunte”, a spus Gheorghe Ştefan.

La termenul de miercuri, fostul primar Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Dorin Cocoş au dat declaraţii în faţa judecătorilor.

„Am apelat la Gheorghe Ştefan pentru că eu ştiam că el are o influenţă politică asupra ministrului de atunci Gabriel Sandu, cu care eu nu aveam absolut nicio relaţie”, a declarat Dorin Cocoş.

Şi Gheorghe Ştefan, fost primar în Piatra Neamţ, a făcut precizări în faţa judecătorilor, explicând că „Eu doar l-am adus pe Gabriel Sandu la acele întâlniri. Ţin minte ca i-am si zis ulterior, la partid lui Gabriel Sandu: Fă doar daca e legal, că dacă nu e legal nu ne mai salveaza nici Zeus! Eu nu am participat niciodată la niciun fel de discuţii despre comisioane sau sume de bani ce puteau fi obţinute în această afacere. După o lună sau două de la întâlniri, Dorin Cocoş a venit la mine şi mi-a zis „Nea’ Gigi, am rupt şi pentru tine patru milioane de euro din afacerea aia”. Eu nici nu stiam că afacerea se cheamă Microsoft. Eu i-am spus că nu am nevoie de nimic. Dacă vrei, poţi finanţa partidul, pentru că vin alegeri prezidenţiale. După o săptămână, Dorin Cocoş a venit la mine şi mi-a cerut să îi recomand o persoană care să achiziţioneze materiale promoţionale pentru partid. Aşa era practica. Atunci i l-am recomamdat pe Decebal Drăghiş, îl cunoşteam amândoi şi mai participase la campanii electorale. Era persoana care trebuia să facă munca de jos”.

În dosarul „Microsoft”, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan, sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani.

sursa mediafax

PUBLICITATE