Mai mulți castani din Piatra-Neamț, zona b-dul Republicii, str. Șt. cel Mare și str. Eroilor, vor fi tăiați

Direcția Silvică Neamț prin Ocolul Silvic Vaduri, la solicitarea Municipiului Piatra-Neamț, a evaluat starea fitosanitară a castanilor din aliniamentele stradale din Piatra-Neamț. Astfel s-a recomandat tăierea unor castani care pot afecta siguranța traficului pietonal și rutier, amplasați în aliniamentele stradale din  zona bulevardului Republicii, străzii Ștefan cel Mare și străzii Eroilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Menționăm faptul că municipalitatea efectuează doar tăierea  castanilor uscați, în curs de uscare și a celor care pot afecta siguranța traficului pietonal și rutier amplasați în aliniamentele bulevardului Republicii, străzii Ștefan cel Mare și străzii Eroilor.

Pentru păstrarea tradiției, în anul 2006, instituția noastră a plantat puieți de castani în alveolele libere din aliniamentul bulevardului Republicii; din motive independente de noi și care țin de condițiile atmosferice și climatice, plantația a fost nereușită deoarece mulți puieți de castani s-au uscat ori au avut creșteri nesemnificative. Luând în considerare vârsta maximă de 150 de  ani, la care poate ajunge un castan în condiții ideale, anul plantării lor (în jur de 1895), acțiunile paraziţiilor (înroșirea frunzelor și infestării cu acarieni-boli cu o frecvenţă foarte mare în SE – Europei după anii 2000), în anul 2011 instituţia noastră a luat decizia plantării în aliniamentul bulevardului Republicii (între castanii existenţi) a unui număr de 124 de platani, care s-au dezvoltat sub protecţia castanilor bătrâni.

La această dată, o parte din platanii existenți au început să sufere și să aibă creșteri neregulate provocată de umbrirea excesivă a castanilor existenți. Pentru dezvoltarea corectă și sănătoasă a platanilor se impune rărirea castanilor existenți prin tăierea definitivă a unora dintre ei și punerea în lumină a plantației realizată în anul 2011.

Acest schimb se va realiza treptat (în aproximativ 7 ani). Specia de platan (Platanus hybrida) care a fost plantată a fost aleasă în detrimentul castanilor din următoarele motive:
bolile sunt cu o frecvenţă mai redusă;
rezistenţă mare la poluare;
ritmul de creştere mare;
înrădăcinare puternică;
aspect decorativ;
adaptarea speciei la condițiile climatice actuale;
experimentul reușit din anul 2007 când s-a înființat aliniamentul stradal plantat cu platani în bulevardul Decebal din Piatra Neamț- zona Miorița;
atât talia, cât şi suprafaţa foliară ale celor două specii de arbori (platani și castani) sunt de dimensiuni apropiate.

(Comunicat Primăria Piatra-Neamț)

PUBLICITATE