Despre interesele unor medici și drepturile pacienților


În fiecare domeniu există oameni care, deși au intrat cu cele mai bune intenții, s-au lovit de un sistem bolnav, corupt și plin de hibe. În Sănătate, totul a devenit „o rânduială”. Nu pui prea multe întrebări și nu cauți răspunsuri. Pentru unii totul se rezumă la „Așa se face!”. Și astfel fără întrebări și răspunsuri, fără informații clare și curaj, Sănătatea se poate „îmbolnăvi” pornind chiar de la pacienți.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

14063835_810576965710659_3818989395113961424_n„Astăzi putem afirma ferm că Sănătatea este într-adevăr un miraj. O putem atinge, pentru câteva clipe, chiar o putem trăi, dar niciodată nu o putem deţine în totalitate. Da, sănătatea nu este totul, dar fără sănătate totul este nimic.” – cu aceste cuvinte ne-a întâmpinat managerul Centrului Medical Katimed, Daniela Pepene.    

Accesul la un sistem sanitar ar trebui sa fie un drept al fiecăruia, însă în România pare că acest lucru a fost uitat. Ce îmbunătățiri propuneți?

Accesul la servicii medicale al fiecărui cetățean al acestei țări este un drept constituțional. Nimeni nu face nimănui nici o favoare.

După ani de experiență și de „luptă” în sistemul de sănătate, cu siguranță aveți o imagine corectă asupra modului cum este tratat pacientul, ca om în primul rând, atunci când ajunge la ușa unui medic. Mai ales că și dumneavoastră ați avut parte de o experiență mai puțin plăcuta .

Despre experiențele mele personale cu privire la sănătate, aș prefera sa nu mai vorbesc deoarece mă răscolesc și-mi crează o stare de disconfort. 

Când vedem bătrâni neajutorați, bolnavi, uneori neîngrijiți, este firesc să ne punem întrebări – Ce se întâmplă? Îi privești în ochi și observi că nu au nici un licăr de speranță în mai bine! Mulți dintre cei mai tineri se plâng de numărul mare al pensionarilor, Statul a ajuns să calculeze -cât îi costă pensionarii!-

Este adevărat că majoritatea pensionarilor nu mai sunt productivi social și economic și reprezintă o problemă, dar oare e reală? Bătrânii se fac vizibili în România, mai ales prin nemulțumirile de a sta la cozi  pentru medicamente compensate. Uneori sunt umiliți de cei care nu-i mai suportă și care le adresează expresii de genul – Ce mai vrei și mata, moșule? – Mă doare, însă, sufletul când îi văd așteptând, triști, la ușile cabinetelor medicale, pentru a fi primiți de doctor care, vezi doamne, le face o favoare că îi primește! Ei, care au în vene o școală a vieții, au bun simț, sunt victime ale suferințelor desconsiderentelor sociale, ei cred că medicii tineri, care au putut studia medicina și încă – învață – prin Google search, sunt cu mult mai importanți decât ei! Nu este așa, dragilor! Nu este deloc așa! MEDICII, PRIN STATUT ȘI PRIN LEGE, SUNT  îngrijitorii DUMNEAVOASTRĂ, sau măcar așa ar trebui sa fie, ai noștri, pentru că suntem asigurați și din banii noștri ei trăiesc! Tot la fel cum aleșii politici, trebuie să servească interesul general și național.

Practica ne omoară dar, teoretic, așa stau lucrurile. Unde intervine ruptura dintre ce este și ce ar trebui să fie? De ce vedem mereu acea preocupare pe fața omului bolnav, să nu supere, să nu deranjeze, ba câteodată chiar un sentiment de vină, de parcă ar fi greșit grav că s-a îmbolnăvit?

Bolnavul când vine la medic este de mai multe ori demotivat:
– Nu știe de ce suferă!
– Nu știe cum va reacționa medicul!
– Nu știe dacă va primi un tratament pe care să-l poată susține financiar.
– Nu știe ce se va întâmpla în viitor!  SUNT MOTIVE SERIOASE să aibă o atitudine de îngrijorare!

Pentru pensionari, dar și noi, celelalte categorii de asigurați, există o lipsă de informații cu privire la – drepturile ca pacienți asigurați!

Există reprezentanți ai centrelor medicale care CRED că fac servicii gratuite, dar nu este DELOC așa: acele servicii sunt deja plătite, din banii noștri către fondul de sănătate de-a lungul anilor! Și gândiți-vă ce sume uriașe se plătesc lunar către fondul de sănătate, pentru ca, la pensie, să ni se spună sau să ni se sugereze că nu producem pentru stat, că suntem întreținuți și că ni se asigură – gratuit – servicii medicale! Fie că apelam sau nu la serviciile unui medic de familie sau, ACEL MEDIC ESTE PLĂTIT ORICUM de Casa de Sănătate! Pentru că e plătit în funcție de numărul de pacienți înscriși pe listele lui și în funcție de serviciile medicale pe care le prestează!

De aceea doresc să menționez faptul că avem voie să beneficiem de trimiteri de la medicul de familie, nu doar o dată la șase luni sau o dată pe an, cum au înțeles unii pensionari! Este vorba de o lipsă de informare și de un neadevăr.

Tot ca efect al lipsei de informare, vedem oameni care stau acasă până în ultimul moment, crezând că nu mai – dreptul – să meargă la medic, pentru că și-au epuizat cele două consultații anuale? Și, să nu uităm, există medici care le spun, ei înșiși, pacienților să nu vină după trimiteri în fiecare lună.

Există o lipsă de educație sanitară în rândul tuturor, o anumită nepăsare care ne duce la medic, doar când considerăm că nu se mai poate. Tocmai de aceea mă voi adresa direct pacienților: oameni buni, sănătatea voastră e importantă, vă rog, mergeți la cabinetele medicilor ori de câte ori considerați că starea dumneavoastră de sănătate o impune! Prevenția este mult mai utilă, mult mai puțin costisitoare și nedureroasă! Iar dacă dumneavoastră considerați că medicul de familie nu-și face meseria așa cum trebuie sau pare „deranjat”, trebuie să știți că AVEȚI DREPTUL LEGAL SĂ VĂ SCHIMBAȚI MEDICUL DE FAMILIE o dată la șase luni! La fel este și în privința medicului specialist. Aveți dreptul la trimiteri medicale pentru toate specialitățile atunci când constatați că sănătatea dumneavoastră este în pericol, iar pe biletul de trimitere se scrie un diagnostic. Aveți DREPTUL  SĂ Vă ALEGEȚI MEDICUL pe care î-l considerați dumneavoastră potrivit pentru consultație și tratament, în centrele private sau de stat, ÎN MOD GRATUIT, pentru că TOȚI MEDICII se află în contract cu CAS, iar dumneavoastră aveți statutul de asigurat .

Vă rog, dragi pacienți, să înțelegeți că nu sunteți vinovați că vă îmbolnăviți, că aveți dreptul și obligația morală față de dumneavoastră înșivă de a vă alege furnizorii potriviți de servicii medicale! Nu TREBUIE să acceptați să fiți manipulați și dirijați, fără să întrebați de ce și fără să vi se explice! Nu mai acceptați să fiți direcționați către anumiți furnizori de servicii medicale, către anumite centre medicale sau către anumite farmacii! Nu trebuie să acceptăm, de la medicii de familie sau specialiști, să luăm medicamentele prescrise scumpe, pentru că există altele cu aceeași substanță activă, CARE SUNT GRATUITE sau MAI ieftine! De ce este oare posibilă această anomalie, costisitoare pentru noi? Pentru că medicii primesc excursii și beneficii de la firmele de medicamente respective! Toate costurile acestor excursii le plătim noi. Aveți dreptul la analize medicale nu o dată pe an, ci ori de câte ori considerați că starea dumneavoastră de sănătate este alterată! Fondul pentru analizele medicale se află la centrele medicale, nu la medicii de familie, și doar centrele medicale vă pot comunica dacă mai sunt sau nu fonduri în contract cu CAS.

În concluzie, sistemul însuşi e o loterie, în care ai norocul să fii tratat corect pentru boala de care suferi. Credeţi că reprezentanţii sistemului vor accepta „diagnosticul” pus de dumneavoastră?

Să nu uităm, înainte de toate, că toți suntem oameni, iar mai devreme sau mai târziu vom deveni pacienți ai acestui sistem, acum compromis.

Eu mă ghidez după vechiul proverb românesc ,,Ce ţie nu-ți place, altuia nu-i face!” și l-am extins la „Sănătatea ta contează!” pentru că trăiesc pentru îmbunătățirea sistemului medical. Tocmai de aceea OFER INFORMARE ȘI CONSULTANȚĂ GRATUITĂ cu privire la drepturile pacienților oricui are nevoie!

Desigur mă aștept ca, în urma acestui demers al meu și a acestui articol informativ, unii medici lipsiți de profesionalism să încerce să mă denigreze, pe mine și activitatea mea în cadrul Centrului Medical Katimed, făcându-mi antireclamă prin diverse mijloace. Dar vreau să cred că adevărul și dreptatea vor ieși la lumină și vor triumfa, mai devreme sau mai târziu. La urma urmei, am învațat de la bătrânii mei pacienţi pensionari că speranța moare ultima…Iar eu chiar am obosit sa tot fiu ,,o generație de sacrificiu „… Până când? Câte generații?

Daniela Pepene – managerul Centrului Medical Katimed

D.M.B.
PUBLICITATE