Descoperire de excepţie lângă Piatra-Neamț. Un colier de aprox. 31.000 de ani


Săptămâna trecută, arheologii au făcut o nouă descoperire de excepţie în cadrul şantierului de la Poiana Cireşului, de lângă Piatra Neamţ. Un colier din melci, vechi de aproximativ 31.000 de ani, a fost scos la suprafaţă de echipa condusă de prof. univ. dr. Marin Cârciumaru şi dr. Elena Niţu, potrivit cunoastelumea.ro.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Șantierul arheologic de la Poiana Cireșului s-a dovedit în fiecare an o sursă de surprize arheologice: anul trecut, tot aici s-a descoperit cea mai veche statuetă sculptată în piatră din România și această parte a Europei, veche de 23.000 de ani, iar în anul 2012 cel mai frumos pandantiv gravat în piatră, mai vechi de 20.000 de ani (în toată lumea nu există decât vreo 10 astfel de pandantive).

„Iată că în acest an, tot la Poiana Cireșului-Piatra Neamț și tot în nivelul Gravetian III, conform ultimelor datări C-14 cu o vârstă de peste 31.000 de ani (vârste calibrate), s-au descoperit deja încă 11 melci perforați (6 întregi și cinci fragmentați în zona orificiului de suspendare). Zece exemplare par a aparține tot speciei  Lithoglyphus naticoides, iar un exemplar în mod cert unei alte specii neprecizată în această fază a cercetătorilor.” –  este mesajul arheologului Marin Cârciumaru pentru cunoaștelumea.ro

Melci perforați, parte dintr-un colier purtat de Omul Gravetian acum 31.000 de ani
Melci perforați, parte dintr-un colier purtat de Omul Gravetian acum 31.000 de ani – foto: Cunoastelumea.ro
Dan Mihail B.
sursa: cunoastelumea.ro
PUBLICITATE