Declarația privind veniturile realizate în anul 2016 – D200, se depune până la data de 25 mai 2017, inclusiv

Declarația privind veniturile realizate din România in anul 2016 – D200, se depune până la data de 25 mai 2017, inclusiv.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Ea poate fi depusă:
– electronic, prin intermediul serviciului Spațiu Privat Virtual;
– electronic, semnată cu un certificat digital calificat, prin portalul www.e-guvernare.ro;
– în format hârtie, prin poştă (scrisoare recomandată, cu confirmare de primire);
– în format hârtie, direct la registratura organului fiscal.

Se completează pe fiecare sursă și categorie de venit, de către contribuabil sau de către împuternicitul/curatorul fiscal al acestuia.
Cei care au realizat venituri din mai multe surse sau categorii de venit pentru care există obligația depunerii declarației vor completa în mod corespunzător numărului de surse ori categoriilor de venituri realizate, cap. II „Date privind veniturile realizate, pe surse şi categorii de venit”, în formularul „Anexă nr. …. la Declarația privind veniturile realizate din România”, care se atașează la declarație.

Nu au obligaţia depunerii declaraţiei contribuabilii:
– pentru care impozitul reținut de plătitorii de venituri este final;
– care în anul de raportare au realizat venituri din activități independente impuse pe bază de norme de venit, cu excepția persoanelor care au depus declarația de venit estimat în luna decembrie și pentru care nu s-au stabilit plăți anticipate;
– care au realizat venituri din cedarea folosinței bunurilor pentru care chiria prevăzută în contractul încheiat între părți este stabilită în lei, nu au optat pentru determinarea venitului net în sistem real și la sfârșitul anului anterior nu îndeplinesc condițiile pentru calificarea veniturilor în categoria veniturilor din activități independente, pentru care plățile anticipate cu titlu de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat și impozitul este final;
– care au reziliat, în cursul anului fiscal, contracte de cedare a folosinței bunurilor a căror chirie a fost stabilită într-o valută;
– care au realizat venituri din arendă;
– care au realizat venituri din activități agricole, impuse pe bază de norme de venit, a căror impunere este finală.

De asemenea, tot până la data de 25 mai 2017 se depune și Declarația privind veniturile realizate din străinătate – D 201.

Ea poate fi depusă prin aceleași modalități ca și declarația D 200.

Declarația se completează și se depune de către persoanele fizice rezidente române cu domiciliul în România și de către persoanele fizice care îndeplinesc condiția menționată la art.59 alin.(2) din Codul fiscal care realizează venituri din străinătate, supuse impozitării în România, cum ar fi: venituri din profesii liberale, venituri din activităţi de producție, comerț, prestări servicii, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activităţi agricole, piscicultură, silvicultură, venituri sub formă de dividende, venituri sub formă de dobânzi, venituri din premii, venituri din jocuri de noroc, câştiguri din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar, alte venituri din investiţii, venituri din pensii, remuneraţii/indemnizaţii ale membrilor consiliului de administraţie/administratori/cenzori şi alte venituri similare, precum şi alte venituri supuse impunerii potrivit titlului IV din Legea nr.227/2015.
Declarația se depune și de către persoanele fizice care realizează venituri din pensii din străinătate în vederea stabilirii contribuției anuale de asigurări sociale de sănătate, datorată în România.

Nedepunerea formularelor D200, D201, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului, se sancţionează cu amendă cuprinsă între 50 şi 500 lei. În cazul aplicării sancţiunii amenzii, contribuabilul are posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal de constatare şi sancţionare contravenţională.

PUBLICITATE