De ziua lui Calistrat Hogaș, niciun vizitator nu a trecut pragul casei memoriale din Piatra-Neamț

Tot mai puțini oameni interesați de viața și activitatea literară a scriitorului Calistrat Hogaș mai trec pragul casei memoriale a acestuia, situată chiar în centrul municipiului Piatra Neamț, deși în acest an se împlinesc 100 de ani de la moartea acestuia – notează Agerpres

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Pe 19 aprilie, zi în care marele scriitor s-a născut la 1847, a fost o liniște deplină în incinta muzeului. Ușa închisă, pe care de ani de zile este un afiș care te îndeamnă să suni și să aștepți două minute până vine cineva, dovedește că rar se întâmplă ca cineva să vină pe acolo.  Muzeograful Mihai Constantin spune că anul trecut au trecut pragul muzeului o medie de 6-7 vizitatori pe zi.

Pentru că ziua de naștere a scriitorului s-a nimerit, anul acesta, în preajma sărbătorilor pascale, momentul va fi marcat mai târziu, dar nu va fi într-un mod foarte spectaculos. Pe 26 aprilie va fi organizat un colocviu literar la care vor participa scriitori de la Iași, Suceava și Neamț, iar apoi, pe 28 august, va fi organizat și un eveniment dedicat centenarului morții scriitorului.
(continuarea articolului o puteți citi – AICI)

Calistrat Hogaș s-a născut la Tecuci (19 aprilie 1847), în familia preotului Gheorghe Dimitriu. A fost înscris la școala publică, sub patronimicul Hogáș, din inițiativa învățătorului, Hogáș fiind porecla bunicului dinspre tată. În perioada 1860-1869, a urmat Academia Mihăileană, în generația lui A.D. Xenopol, Alexandru Lambrior, Vasile Conta, Gheorghe Panu și alții de care l-au legat prietenii durabile. După absolvirea liceului s-a înscris la Facultatea de filozofie și litere din Iași, „branșa literară”. În anul în care a terminat Academia, în urma unui concurs, a fost numit profesor de „partea literară” la gimnaziul comunal din Piatra Neamț și, la foarte scurt timp – director.

S-a căsătorit în 17 ianuarie 1871 cu fiica preotului Costache Gheorghiu din Piatra Neamț, foarte tânăra și sfioasa Elena, căreia scriitorul i se adresa cu apelativul „Elencu”.

Pe 28 august 1917, Calistrat Hogaș se stinge din viață la Roman, în mijlocul nepoților pe care i-i dăruise fiica cea mare, Cleopatra Silberg. La împlinirea a 42 de zile, la 8 octombrie, este reînhumat la Piatra Neamț.

surse: Agerpres și wikipedia
PUBLICITATE