De la denigrări și manipulări, la articole care ar putea fi considerate la limita legii

Manipularea, minciuna, escrocheria sunt practicate de multă vreme iar în media termeni precum „Fake News“, domină de câțiva ani buni fluxurile de ştiri ale unor publicații online. Chiar luna trecută publicam un astfel de „Fake News” (vezi articolul – AICI).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

De o bună perioadă de timp, astfel de articole ajung să distrugă viețile unor oameni, unii dintre ei fără a fi persoane publice. Iar modul de harțuire, de răspândire a unor informații false și prejudicierea voită a imaginii unor persoane, ar putea fi considerate la limita legii.

Dacă în articolul pe care l-am dat exemplu mai sus, se regăsesc persoane care chiar au fost hărțuite de un „mecanism” bine construit pentru anumite scopuri politice, pecuniare… în alte situații poate instituțiile abilitate ar trebui să se autosesizeze când vine vorba despre acuzații nefondate de crimă, instigare la violență, sau pentru informații care nu ar trebui să fie făcute publice (posibil incidente de securitate) și se regăsesc, totuși, pe site.

Vorbim despre articole care depășesc sfera denigrării și a manipulării și ar trebui foarte atent anchetate de organele competente: date cu caracter personal (vezi artico – AICI), rapoarte interne („notele de informare”, așa cum sunt denumite de „tovarășul” gazetar – vezi articol – AICI) ale Poliției sau informații secrete din cadrul Dispeceratului Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț, făcute publice (vezi articol – AICI); iar să acuzi o mamă (să-i dai și numele) că și-ar fi ucis copilul (vezi articol – AICI), în condițiile în care un simplu telefon la spital ți-ar demonta orice ipoteză (nu prezenta nicio urmă de violență), deja e prea mult.

Când te folosești de o protecție „șmecherească împotriva unor eventuale procese și folosești termeni precum „gura lumii”, „unii spun…”, deja nu mai ține de niciun demers jurnalistic pentru redarea adevărului, ci doar interesul de a-ți atinge targetul.

Nu mai vorbim despre respectarea prevederilor Codului Deontologic al Jurnalistului. Nici nu mai are rost să vorbim despre bun-simț. Astfel de articole care trec de la fake news-uri, la „seriale” defăimătoare în presă, unde anumite persoane sunt terfelite doar pentru interesele politice ale unora sau răfuielile personale ale altora, multe dintre ele cu consecințe serioase asupra „victimelor” (chiar și fizice), considerăm că ar trebui cercetate mai atent.

La redacția noastră ajung o mulțime de „informații pe surse”, care mai de care mai interesante, dar niciodată nu am încercat să facem trafic cu așa ceva, să ne plătim polițe sau dușmănii personale, să facem șantaj sau alte forme de constrângere. Respectam viața privată a fiecăruia, punctăm și prezentam realitatea acolo unde ea există dar nu transformam textele de presă în mizerii menite a distruge vieți, cariere, familii sau în a face șantaj cu banii de publicitate. Poate că și asta face diferența între felul în care unii știu să facă presă și alții care știu doar să facă bani.
PUBLICITATE