Dan Herghea, premiul III la Concursul naţional de arte plastice „Nicolae Milord”

Recent s-a încheiat, în organizarea Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, prin Şcoala Populară de Artă Piatra-Neamţ, prima ediţie a Concursului naţional de arte plastice „Nicolae Milord”, competiţie destinată cursanţilor şcolilor populare de artă din întreaga ţară. După cum se ştie, juriul concursului (care se desfăşoară pe două secţiuni, pictură şi grafică), compus din pictorii Ştefan Potop (preşedinte al filialei Neamţ a Uniunii Artiştilor Plastici din România), Ciprian Istrate şi criticul de artă Emil Nicolae, au decis ca Marele Premiu să fie atribuit unei lucrări de grafică semnată de Sara Voaideş de la Şcoala Populară de Artă din Târgu Mureş. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Reprezentantul instituţiei gazdă la secţiunea pictură, Dan Herghea, a fost recompensat cu Premiul III.

Discipol, la cursurile Şcolii Populare, al lui Arcadie Răileanu, Dan Herghea este, de când se ştie, un împătimit al penelului. I-a plăcut să picteze încă de mic copil, fiind remarcat la clasele primare de către profesoara Stepanov. Are o înclinaţie aparte înspre artele plastice. Însăşi ocupaţia profesională din tinereţe, ceramist la renumita întreprindere pietreană „Zorile Noi” (ulterior „Zonoceram”), este o mărturie a acestui fapt. A lucrat câtăva vreme sculptură în lemn, în general bisericească. Nu a abandonat total această latură a artelor plastice, dar, în ultimii ani s-a dedicat cu pasiune studiului picturii. S-a înscris la cursurile Şcolii Populare de Artă din Piatra şi urmează pas cu pas îndrumările de la ore date de Arcadie Răileanu. „Care este un pedagog desăvârşit. Pe lângă abilităţile practice, la curs se discută şi despre arta universală, încă o ocazie pentru mine de a afla amănunte din viaţa marilor pictori ai lumii”, se destăinuie proaspătul premiant.

Dan Herghea se află acum la primele sale participări în concurs cu creaţii proprii. Folosim pluralul, pentru că zilele acestea urmează jurizarea unui concurs similar la Cluj-Napoca organizat de Şcoala Populară de acolo. Despre acest lucru, Dan Herghea spune: „aşa cum nu m-am aşteptat să câştig aici, la Concursul «Nicolae Milord», la fel, nu am mari speranţe nici de la Cluj. Mă consider la început într-ale picturii şi cred că în faţa mea sunt alţii mult mai experimentaţi.”

Ca hobbyuri, pe lângă pictură, enumeră mersul pe bicicletă, muzica rock, marea şi muntele.

PUBLICITATE