Cutremur puternic în România. Seismul a fost resimțit în județul Neamț


Un cutremur puternic a avut loc, în această noapte (23-24 septembrie) la ora 2.11 în România. Seismul a fost resimțit și în județul Neamț.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

captureConform Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul ar fi avut magnitudinea de 5,3 grade, produs la o adâncime de 91,6 km. Asta după ce, inițial, estimarea INFP a fost de 5,6 grade

24/09/2016 02:11:20 cutremur in judetul, localizat manual. Coordonate: lat 45.7141; lon 26.6177. Magnitudine: 5.3, adancime: 91.6km – conform INFP

La ora 2:45 este posibil să se fi produs o replică. A fost înregistrat un seism de 2,7, la o adâncime de 76 de kilometri, dar specialiștii încă analizează dacă cele două fenomene au legătură. Un nou cutremur de 3.1 a avut loc la ora 12:15 în județul Buzău, la o adâncime de 143 km.

captureSeismul a fost resimțit, conform informațiilor de pe rețelele de socializare în tot sudul țării, în estul țării și zona de nord a Moldovei. Iași, Piatra Neamț, Botoșani, Suceava, Brăila, Galați, Constanța, București, Ploiești, Târgoviște sunt orașele în care s-a simțit zguduitura.
Conform emsc-csem.org, cutremurul s-a simțit și în Bulgaria și vestul Turciei

Vezi și Oare autoritățile din Neamț au simțit cutremurul?

Acesta este cel mai mare cutremur dupa cel de 5,7 grade din 22 noiembrie 2014, care fusese precedat de unul de 6 grade in 2004. De la începutul anului au fost înregistrate patru cutremure cu magnitudinea peste 4 grade pe scara Richter, respectiv pe 14 august, 4 august, 1 martie şi 7 ianuarie, toate având epicentrul în zona seismică Vrancea. Acesta este cutremurul cu numărul 32 produs în țara noastră, în luna septembrie.

Vezi și Care sunt cele 26 de blocuri din Piatra Neamț, cu risc seismic în clasa II și III

Seismul care s-a produs în noaptea de 24 septembrie a fost „destul de semnificativ ca magnitudine” și a avut un mecanism destul de ciudat, cu efecte către nord-estul și estul României, ceea ce indică o rupere a faliei către această direcție. De aceea s-a resimțit destul de puternic la sol în Bârlad, Iași, Vaslui, a declarat sâmbătă dimineață, directorul general al Institutului pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, relateaza digi24

Acest seism a avut cam același mecanism ca cel de-al doilea cutremur major din 1990, cel cu magnitudinea de 6,9, a menționat specialistul. Este însă un cutremur de adâncime, destul de semnificativ ca magnitudine.

Cutremurele la adâncimi mari nu au replici multe, a precizat Constantin Ionescu, iar pentru a produce pagube semnificative, ar trebui să aibă o magnitudine mult mai mare decât cel din noaptea de 24 septembrie, care a avut o magnitudine de 5,3.

E adevărat că, spre deosebire de cutremurele de suprafață, unde pagubele se pot produce la magnitudini mai mici, seismele care se produc la adâncimi mari au o arie mult mai largă de distrugere, în cazul în care sunt suficient de puternice, a explicat specialistul.

D.M.B.
PUBLICITATE