Cutremur devastator în Italia. Mai multe clădiri s-au prăbuşit peste oameni


UPDATE – Zeci de persoane au fost rănite în urma cutremurului de 6,5 grade (Datele anuntate de Institutul italian de seismologie indica o magnitudinea cutremurului de 6,5 grade, dupa ce initial vorbise de o magnitudine de 7,1 și 6,6) produs duminică dimineaţă în centrul Italiei, anunţă surse citate de ziarul La Repubblica.
Ambasada României la Roma a întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a obţine informaţii cu privire la urmările cutremurului din centrul Italiei şi la existenţa unor cetăţeni români afectaţi de acesta, până acum nefiind înregistrată nicio solicitare de asistenţă consulară. conform Mediafax

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Un nou cutremur puternic s-a produs în Italia. Seismul, s-a produs la 134 km de Roma, în zona Ascoli, la o adâncime de 10 km si a avut cu o magnitudine de 6,6 pe Richter.

Un cutremur puternic, cu o magnitudine de 6,6 pe scara Richter, s-a produs duminică dimineaţă în centrul Italiei, în zona Ascoli, Institutul american pentru geofizică USGS estimând că s-a produs la o adâncime de 108 kilometri. Presa locală, însă, informează că seismul a avut o magnitudine de 7,1 şi că a durat în jur de un minut.

Seismul este cel mai puternic din Italia de la cel din 1980, care a avut magnitudine 6,9 si a ucis 2.735 de oameni in regiunea Campania, din sudul tarii.

Cutremurul, care s-a înregistrat la ora locală 7.40 (8.40 ora României), a fost resimţit şi la Roma, aflată la 132 de kilometri de epicentru, dar şi în Croaţia, Slovenia şi Bosnia-Herţegovina. Alte cinci replici au zguduit duminică dimineaţă centrul Italiei, cea mai puternică având magnitudinea de 5,1.

Mai multe clădiri, inclusiv două biserici, s-au prăbuşit peste oameni în urma seismului
Martori ai seismului de duminică dimineaţă au declarat că mai multe clădiri, inclusiv două biserici, s-au prăbuşit peste persoane aflate înăuntru, relatează La Repubblica. În una dintre bisericile prăbuşite se aflau în jur de 30 de credincioşi care asistau la slujba de duminică. – notează adevarul.ro

Serviciile de protectie civilă din Italia anunță clădiri dărâmate în mai multe locuri în centrul țării, dar nicio informație legată de victime, deocamdată.

MAE face apel la românii din Italia aflaţi în dificultate să contacteze numerele de urgenţă ale misiunilor diplomatice

MAE a transmis, duminică, un mesaj în urma cutremurului care a afectat Italia, făcând apel la cetăţenii români care s-ar afla în dificultate să contacteze misiunile diplomatice din zonă la numerele de urgenţă, precum şi autorităţile locale italiene.

„În dimineaţa zilei de 30 octombrie 2016 a avut loc un cutremur de mare intensitate în zona centrală a Italiei (Epicentru zona Norcia, Regiunea Umbria). Dacă există cazuri de cetăţeni români aflaţi în dificultate, nu ezitaţi să apelaţi la numerele de Urgenţă ale misiunilor diplomatice, Ambasadei României la Roma +39 345 1473935 (Lazio, Umbria, Abruzzo) şi Consulatului General al României la Bologna +39 349 1178220 (Marche, Emilia-Romagna şi Toscana)”, anunţă MAE.

Ministerul le transmite cetăţenilor să contacteze în paralel şi autorităţile locale din Italia şi Protecţia Civilă la numărul special 800 840 840.

D.M.B.

PUBLICITATE