Cum au fost modificate Codurile penale și ce politicieni scapă de dosare

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind graţierea şi ordonanţa privind modificarea Codurilor penale. Imediat, după ora 1:00 noaptea, a și fost publicată în Monitorul Oficial

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Procurorul-şef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi seară, că proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea codurilor penale adoptat de Guvernul Grindeanu va afecta grav lupta anticorupţie, urmărindu-se ca toţi funcţionarii publici de rang înalt să fie scăpaţi de răspundere penală pentru abuz în serviciu

Potrivit stiripesurse.ro, lista celor care scapa de dosare conține nume precum: Liviu Dragnea, Ion Iliescu, Victor Viorel Ponta, Adrian Năstase, Dan Șova, Marian Vanghelie, Gheorghe Nichita, Olguţa Vasilescu, Darius Vâlcov, Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu, Dan Ioan Popescu, Ecaterina Andronescu, Corneliu Iacubov, Mădălin Voicu, Robert Negoiţă, Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu etc.

Ordonanţa de urgență pentru modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, adoptată în regim de urgență de Guvernul Grindeanu, va intra vigoare în termen de zece zile.

OUG modifică, în primul rând, definiția abuzului în serviciu.  Mai exact, abuzul în serviciu este incriminat doar începând de la 20o.000 de lei sau dacă se produce o vătămare gravă.

De asemenea, în aceste ordonanţe se prevede clar că abuzul în serviciu dispare în cazul actelor normative. Altfel spus, orice act normativ, de la ordin de ministru, decizii de primar şi până la hotărâri de Consiliu Local sau Judeţean, vor putea fi adoptate, fără riscul tragerii la răspundere penală a emitenţilor, indiferent de prejudiciu.

Dacă anterior, abuzul în serviciu se pedeapsea cu închisoare între doi și șapte ani și  interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie public, în OUG adoptată de Guvern prevede  „pedepse cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. Acelaşi articol modificat din Codul penal prevede că aceste dispoziţii „nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”

Modificările aduse prin ordonanţă extind excepţiile de la favorizarea infractorului până la rudele de gradul 2.

În cadrul Ordonanţelor mai este prevăzut şi un nou aliniat care prevede clar că denunţul se va lua în considerare doar dacă este depus în termen de şase luni.

Totodată, este abrogat articolul referitor la neglijenţa în serviciu.

D.M.B.
PUBLICITATE