Copiii din mediul rural, victime predilecte ale abuzurilor


Copiii din mediul rural sunt mai frecvent victime ale abuzurilor de orice natură, fapt demonstrate de statisticile centralizate de Serviciul de Prevenire și Intervenție Rapidă în Cazuri de Abuz din cadrul DGASPC Neamț.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Potrivit acestora, în luna mai s-au înregistrat 53 de cazuri de abuz dintre care 8 au fost în mediul urban și 45 în mediul rural. Din punct de vedere al formei de maltratare, au predominat cazurile de neglijare, 17 copii fiind în astfel de situații, toți din mediul rural. S-au înregistrat și 9 cazuri de comportament delincvent (1 în mediul urban și 8 în rural), 7 cazuri de abuz emoțional (1 în urban, 6 în rural), 7 cazuri de copii dispăruți (2 – urban, 5 – rural), 6 cazuri de abuz fizic (3 – urban, 3 – rural) și 6 cazuri de abuz sexual (1 – urban, 5 – rural).

A mai fost instrumentat 1 caz de abuz instituțional, acesta înregistrându-se în mediul rural. Specialiștii Serviciului Abuz s-au deplasat în teren în toate cazurile și au făcut evaluări complexe în colaborare cu institițiile publice locale. De asemenea, s-a oferit sprijin, asistență și consiliere psihologică, atât în mediul proxim al copilului cât și la sediul DGASPC Neamț. Pe parcursul lunii mai, DGASPC Neamț a propus instituirea a 2 măsuri de protecție specială – supraveghere specializată în familie – pentru 2 copii care au săvârșit fapte penale și care nu au împlinit vârsta răspunderii penale.

La 12 ani de la apariția Legii 272/2004, prin care se interzice orice formă de violență și umilire a copiilor constatăm că există în continuare  prea multe cazuri de maltratare a celor mici. Sunt foarte mulți adulți care își agresează copiii semn că mentalitatea bătăii rupte din Rai continuă să domine, mai ales în mediul rural. Este evident că dincolo de orice constrângeri legislative, doar prin programe de educare și sensibilizare a adulților și prin promovarea unor metode de creștere și educare a copiilor care exclud violența putem reduce acest fenomen. Singurul aspect pozitiv al acestor statistici este acela că se consatată o mai mare implicare a comunității, cazurile de maltratare fiind mai frecvent semnalate și blamate public “, a precizat Cristina Păvăluță, directorul DGASPC Neamț

De la începutul acestui an și până pe 31 mai au fost instrumentate în total 293 de cazuri de maltratare a copiilor, (peste 70% dintre cazuri fiind înregistrate în mediul rural) cea mai frecventă formă de abuz fiind neglijarea.

PUBLICITATE