Constantin Iacoban, gazdă pentru un irlandez care ajută oameni săraci din Ştefan cel Mare

irlanda4Constantin Iacoban, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, i-a primit, miercuri, 2 decembrie, pe reprezentantul Fundaţiei „Jacket off your back“ din Irlanda şi pe Sorin Ouatu – primarul comunei Ştefan cel Mare, unitate administrativ teritorială în care irlandezul desfăşoară activităţi de caritate. Scopul declarat al demersurilor sale este reducerea gradului de sărăcie în zonă şi pentru asta se implică în numeroase acţiuni de caritate, în care a cooptat autorităţile locale şi oameni cu spirit civic din zonă, dornici să îi ajute pe cei aflaţi în situaţii dificile.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Preşedintele Constantin Iacoban a discutat cu Kevin Kelly despre problemele societăţii româneşti, despre gradul de sărăcie în care trăiesc unii români, despre nevoia de ajutor care trebuie acordată altora şi despre problemele create de etnicii romi care în multe cazuri nu sunt stabiliţi într-un loc pentru a se putea face integrarea lor, ci sunt în continuă mişcare. Kevin Kelly, prin fundaţia sa şi cu ajutorul celor de la Ştefan cel Mare, a reuşit, de câteva luni, să pună la punct trei locuinţe ale unor familii nevoiaşe.

irlanda1„Noi ajutăm oamenii care se zbat în sărăcie şi nu ne interesează politica. Vrem să pătrundem în cât mai multe ţări, să dăm o mână de ajutor acolo unde e nevoie şi să ştim că au case cât mai mulţi oameni. La Ştefan cel Mare am reuşit să avem rezultate pentru că noi şi autorităţile locale avem aceeaşi viziune, aceleaşi planuri şi astfel de oameni căutăm pe mai departe, pentru a ne putea atinge obiectivele fundaţiei. Ne bucură că am găsit la Ştefan cel Mare oameni care au lucrat pentru a fi puse la punct nişte locuinţe care aparţin unor familii sărace. Şi nu scapă interesului nostru nici copiii săraci, cu care trebuie lucrat, învăţaţi să muncească, să se descurce în viaţă, pentru că ei sunt viitorul. Mai avem multă muncă la Ştefan cel Mare, dar cred că în anul ce vine vom reuşi schimbări majore şi vom ridica «Steagul de bronz» – simbolul scăderii gradului de sărăcie în zonă. Noi avem trei steaguri – de aur, argint şi bronz – şi le fixăm în satele unde lucrăm. În funcţie de rezultate, fixăm steagul de o anumită categorie. La Ştefan cel Mare, la Primărie, deocamdată îl fixăm pe cel de bronz. Asta e reuşita actuală, dar lucrăm în continuare, pentru scăderea nivelului de sărăcie în zonă şi vom schimba şi steagul! Trebuie intervenit şi ca să ajungă investitorii străini acolo. În România nu e doar mizerie. Noi, vrând-nevrând, ne transformăm în jurnalişti, pentru că transmitem, prin reţelele de socializare, ceea ce vedem unde ajungem, ceea ce reuşim să facem şi prezentăm şi fapte bune, nu doar pe cele negative. Ştiu ce înseamnă România, am văzut aici cei mai frumoşi munţi, bogăţii precum Delta Dunării şi Marea Neagră şi vreau să ajung ziua în care când plec din Irlanda către această ţară minunată, să nu îmi mai spună irlandezii mei că mă duc să îi ajut pe ţiganii români, ci să ştie că vin la nişte oameni normali! Eu vreau să le arăt irlandezilor o comunitate normală şi voi face tot ce ţine de mine ca să mai trimit în zonă şi alţi prieteni, care să sprijine populaţia săracă din Ştefan cel Mare. Şi pe mine m-au trimis alţii“, a spus Kevin Kelly.

irlanda3Sorin Ouatu, primarul comunei Ştefan cel Mare, a precizat că datorită ajutorului fundaţiei irlandeze, o familie cu nouă copii, care până în vară consuma apă strecurată pentru că nu avea o sursă de apă curată, are acum fântână în curte, iar locuinţa a fost placată, pentru că era într-o stare de degradare avansată. De asemenea, copiilor le-a fost creat un spaţiu de relaxare, un foişor unde atunci când este cald să poată sta şi să îşi facă temele. Pentru altele două familii sărace din comunitate, cu sprijinul irlandezilor s-au construit case noi. Şapte fraţi săraci au primit haine noi, iar patru dintre ei, care sunt elevi, erau, azi, de nerecunoscut la şcoală, de către colegi şi cadrele didactice. Şi pentru ca bucuria să fie resimţită de către toţi elevii satului, în prăznicarul bisericii din Ştefan cel Mare s-a pus masă pentru 150 de copii, care au luat prânzul împreună, cu ajutorul fundaţiei irlandeze. Primarul Sorin Ouatu a mai spus că a pornit din Irlanda un tir cu două mii de cadouri pentru copii, iar împreună cu preşedintele Consiliului Judeţena urmează a stabili în ce localităţi vor fi împărţite acestea.

irlanda2„România are destule probleme date de sărăcie. Avem o sărăcie cronică, ea ţinând de nivelul scăzut al veniturilor din perioada trecută – şi mă refer la pensiile mici pe care le încasează vârstnicii. Din păcate, pentru pensionari nu putem face prea multe lucruri, în afara asigurării subvenţiei la căldură şi pentru medicamente. Chiar dacă aceşti oameni nu se plâng prea mult, ei trăiesc greu. Altă categorie de sărăcie e cea care se regăseşte la nivelul celor care nu se integrează în societate. Şi mă refer la romii care nu îşi şcolarizează copiii, care nu învaţă meserii, care refuză să se alinieze unor standarde. Din păcate, sunt mulţi care nu sunt stabili şi atunci nu pot fi nici ajutaţi ca să se integreze. Şi problema se întâlneşte şi în UE, nu doar în România. A treia categorie, unde şi ajutorul dumneavoastră contează foarte mult, este sărăcia în care căutăm să le oferim oamenilor oportunităţi pentru a trăi mai bine, să le asigurăm locuri de muncă , să îi îndrumăm să îşi promoveze produsele locale şi să şcolarizeze copiii. Suntem foarte interesaţi să accesăm proiecte europene şi să îi ajutăm pe oameni să conştientizeze că pot depăşi condiţia socială actuală. Consiliul Judeţean derulează un proiect de modernizare a Liceului Tehnologic Special de la Ştefan cel Mare. E şi acesta un pas în acea comunitate. Vă mulţumesc pentru că, iată, fără să ne ştim dinainte, reuşim să punem în aplicare măsuri cu acelaşi scop: creşterea nivelului de trai. Chinezii au un proverb: «Decât să îi dai unui om un peşte să îl mănânce, mai bine îl înveţi să pescuiască!» Aşa şi la noi – decât să le dăm oamenilor ceva de-a gata, mai bine îi învăţăm să muncească! Adică exact ce faceţi dumneavoastră“, a spus preşedintele Constantin Iacoban.

Completarea irlandezului s-a potrivit foarte bine: „Să îi învăţăm să mănânce toată viaţa peşte“.

PUBLICITATE