Consiliul Judeţean al Elevilor Neamţ va asigura respectarea noului Statut al Elevului


statutul elevuluiMinistrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a aprobat prin ordinul nr. 4.472 din 10 august 2016, Statutul Elevului, document ce a fost timp de 7 luni în dezbatere public.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

După 5 ani de la promulgarea Legii Educației Naționale și după un an de negocieri între reprezentanții Consiliului Național al Elevilor și Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, s-a aprobat într-un final Statutul Elevului, codul ce cuprinde drepturile și obligațiile elevilor înmatriculaţi în toate instituţiile de învăţământ de stat, particular sau confesional din România.

Pentru ca sistemul educațional să cultive într-adevar aptitudini reale asupra principalilor beneficiari, trebuie să existe un parteneriat strâns între profesor și elev, fiind fundamentat de respectarea drepturilor și obligațiilor stipulate. În document se arată că „învăţământul preuniversitar este centrat pe elev”, iar în acest sens „toate deciziile majore sunt luate prin consultarea reprezentanţilor elevilor, respectiv a Consiliului Naţional al Elevilor, dar şi a reprezentanţilor federaţiilor sindicale, a asociaţiilor de părinţi, a reprezenanţilor mediului de afaceri, a reprezezentanţilor administraţiei publice locale şi a societăţii civile”.

Prin demersurile făcute de către CNE în ultimii ani împreună cu partenerii săi, putem spune că ne îndreptăm cu pași mărunți către normalitate, reprezentată în primă fază de respectarea și punerea în aplicare a legii.

Toate acestea se datorează muncii de reprezentare depuse de Biroul Executiv din fostul mandat, condus de către Președintele structurii, Horia Șerban Onița, continuate de către cei din actualul mandat, conduși de către Președintele Vlad Ștefan.

„Va crea în mod real, mediul în care elevii să poată să-și facă auzită vocea în școală, să se poată implica, să fie cunoscute și recunoscute drepturile și obligatțile pe care le au. În limita respectării legii, ei pot să protesteze și sigur ca rezultatul acestui proces ar putea să fie de la caz la caz îmbunătățirea situației sau respingerea pretențiilor care nu sunt justificate și legitime”, a declarat ministrul Educației.

Vestea bună, pentru părinţii stresaţi că nu au bani de uniforme, este că statutul le permite să-i îmbrace pe copii cu ce au, nepermiţând unităţilor de învăţământ să impună uniforme. Pentru elevi, contează mai ales dreptul de a le da ei note profesorilor, în mod anonim, şi de a schimba cadrele didactice de care nu sunt mulţumiţi.

Conform acestui document, elevii vor avea drepturi precum cel de a nu le fi confiscate bunurile,  de a protesta în şcoală, de a primi manuale gratuite, de a alege opţionale de la alte clase, de a nu fi sancţionaţi pentru fapte din afara şcolii, de a da feedback anonim profesorilor semestrial, de a nu le fi consemnate notele în catalog fără informare prealabilă înainte de încheierea situaţiei, dreptul de a primi rezultatele la teste/teze în maximum 3 săptămâni, de a nu fi puşi absenți dacă sunt prezenți la oră, ca mijloc de coerciție, dreptul de acces în şcoală fără limitări, precum uniforme sau altele asemenea, dreptul de a alege şi a fi ales reprezentant al elevilor, fără limitări şi implicare a profesorilor/directorilor.

 “Acest document, “Statutul Elevului”, este conceput în vederea normalizării şi evoluţiei sistemului educaţional din România. În acest document regăsim atât drepturile, cât şi obligaţiile pe care le avem noi, elevii. Punerea în practică a documentului în şcolile din România reprezină partea cea mai dificilă. Ne dorim înlăturarea abuzurilor, iar în acest scop Consiliul Judeţean al Elevilor Neamţ se va asigura în anul şcolar 2016-2017 că în unităţile de învăţământ din judeţ vor fi respectate drepturile existente şi cele obţinute prin Statutul Elevului.” a meţionat Georgiana Mihăilă, preşedinta Consiliului Judeţean al Elevilor Neamţ.

Experţii în educaţie atrag totuşi atenţia că nici noul statut nu le oferă elevilor posibilitatea de a-şi construiască singuri trasee de învăţare.

„E bine că ei vor fi implicaţi de acum încolo în decizii. Rămâne în continuare o mare problemă în învăţământul primar şi gimnazial, unde elevii nu au capacitatea de a influenţa lucrurile”, a atras atenția președintele Federației Coaliției pentru Educație, Daniel Vișoianu.

Documentul poate fi vizualizat accesând link-ul: https://www.edu.ro/sites/default/files/OM_4742_10.08.2016-Statut_elevi_2016_1.pdf

PUBLICITATE