Conferinţă şi lansare de carte semnată de Liliana Corobca, la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu”

Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ vă invită miercuri, 29 martie 2017, ora 13.00, în Sala „Cupola”, la evenimentul lansării volumului „Caiet de cenzor” semnat de scriitoarea Liliana Corobca.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Din biografia autoarei aflăm că este este cercetătoare a cenzurii comuniste în România, născută pe 10 octombrie 1975, în Republica Moldova, iar volumul ce va fi lansat miercuri este al optulea, după “Negrissimo” (Editura Arc, Chișinău, 2003), „Personajul în romanul românesc interbelic” (teză de doctorat, Editura Universității din București, 2003), „Un an în Paradis” (Editura Cartea Românească, 2005 – tradus în limba italiană în 2009 și în limba germană în 2011), „Kinderland” (Editura Cartea Românească, 2013), „Controlul cărții. Cenzura literaturii în regimul comunist din România” (Editura Polirom, 2014), „Cenzura pentru începători” (Editura Tannhäuser, 2014) și „Imperiul fetelor bătrâne” (Editura Cartea Românească, 2015).

Despre „Caiet de cenzor”, catalogul Editurii Polirom, care a publicat volumul, precizează că reconstituie ficțional caietul unui cenzor din anii ’70. Meseria ingrată a celor care decideau în acea perioadă soarta cărților este rezumată în acest caiet-jurnal, ce dezvăluie nu doar structurile instituției cenzurii, ci și viața de culise, cu frământările, revoltele și culpabilizările inerente unei astfel de profesii.

Cartea, va fi prezentată, la întâlnirea cu cititorii nemţeni, de scriitorii Adrian Alui Gheorghe şi Adrian G. Romila.

Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Județene: “Liliana Corobca este un nume respectabil în proza tânără românească de azi, cărţile ei abordează subiecte din realitatea imediată, din istoria recentă, contextele epice fiint deosebit de sensibile, dar şi antrenante. Mai mult, un alt roman, Kinderland are şi o carieră europeană aparte, fiind tradus în mai multe limbi de circulaţie. În contul Lilianei Corobca trecem şi un doctorat susţinut cu Nicolae Manolescu, dar şi o activitate de descifrare a mecanismelor cenzurii din România în perioada comunistă, în relaţie cu aceleaşi mecanisme din spaţiul ex-sovietic”.

PUBLICITATE